Domowa pizza
(pizzerki)

Domowa pizza (pizzerki)

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na 1 dużą lub 8 małych pizz:
1,5 szklanki mąki
0.5 szklanki letniej, przegotowanej wody
2 łyżki oleju
1/3 kostki drożdży
0.5 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatkowo:
ulubione składniki pizzy

Składniki

  • Składniki na 1 dużą lub 8 małych pizz:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Pizza jest chyba jednym z naszych ulubionych fast foodów, ale po co wydawać majątek na pizzę z knajpy, skoro można zrobić ją samemu? Wspólne przygotowywanie posiłku sprawia dużo frajdy, a i smakuje jakoś… lepiej. 🙂 W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam przepis na ciasto do pizzy domowej. Ciasto jest naprawdę wyśmienite, a pizza na nim przygotowana smakuje niczym jak ta z pizzerii. Koniecznie zanotujcie sobie ten przepis.

Przygotowanie

1
Gotowe

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, cukier i zioła prowansalskie, wymieszać. Drożdże rozpuścić w letniej, przegotowanej wodzie i wlać do mąki. Dodać olej i dobrze wyrobić ciasto. Powinno być ono sprężyste i nie powinno przyklejać się do rąk.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na pożądaną grubość. Zawinąć brzegi i przełożyć ciasto na blaszkę. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.

2
Gotowe

Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Ja użyłam w tym celu keczupu z cukinii. Sos posypać niewielką ilością ulubionego startego sera, ułożyć składniki (u mnie szynka lub salami, pieczarki, pomidor, cebula) i wierzch znów posypać startym serem. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Sos pomidorowy możemy sporządzić z pomidorów z puszki, czosnku, bazylii, oregano, soli i pieprzu. Wszystko wystarczy zblendować na gładki sos i rozsmarować na cieście.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Keczup z cukinii przepis
poprzedni
Keczup z cukinii i papryki
Zupa cebulowa krem przepis
następny
Zupa cebulowa krem

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj