Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 ser camembert
- 1 łyżka oliwy do mięsa
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka pikantna mielona, czosnek granulowany, bazylia i oregano do smaku
Opis dania
Pierś z kurczaka jest bardzo często wykorzystywana w kuchni i może stanowić podstawę wielu ciekawych dań. Jednak czasami brakuje nam już pomysłów, jak możemy wykorzystać pierś z kurczaka. W dzisiejszym wpisie przedstawię przepis na pierś z kurczaka z piekarnika. Pierś z kurczaka zapiekana z serem camembert jest bardzo pyszną propozycją na obiad dla najbliższej rodziny i gości. Mięso jest miękkie i soczyste, a ser idealnie podkręca smak. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Mięso umyć i oczyścić, pokroić na płaty. Przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy i przyprawy. Ręką "wymasować" mięso, aby przyprawy dobrze obtoczyły każdy kawałek. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, delikatnie obsmażyć mięso z obu stron (około 2-3 minuty z każdej strony). |
2 Gotowe | Mięso ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Ser pokroić w plastry, ułożyć na mięsie. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Zapiekać przez około 20 minut, najlepiej na termoobiegu. Ja piersi z kurczaka z piekarnika z serem camembert podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką. |