Przepis: Pierś z kaczki z pieczonymi ziemniakami
2
60 min
Średnie
Przystępne

Przepis na pierś z kaczki z zapiekanymi ziemniakami. Pyszne i aromatyczne danie.

Składniki

  • pierś z kaczki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie mięsa: Mięso umyć i przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do rękawa do pieczenia. Dodać łyżeczkę smalcu do pieczenia. Piec przez około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Pieczona pierś z kaczki
2

Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ziemniaki przyprawić tymiankiem i przyprawą do ziemniaków, polać oliwą i przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec do uzyskania złocistego koloru w temperaturze 180 stopni.

Ziemniaczki zapiekane
3

Danie podawać z ulubioną surówką lub buraczkami. Ja do swojego dania użyłam warzyw z zalewy. Pyszna opcja!

Oceń!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSchab z dzika z ćwiartkami ziemniaków
Następny artykułPotrawka – szybka opcja bezmięsna
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ