Pierniki świąteczne
6+
do 60 min
Łatwe
Tanie

Przepis na ekspresowe świąteczne pierniki dla spóźnialskich.

Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych. Niektóre pierniki wymagają czasu, który wpływa na ich miękkość i kruchość, jednak poniższy przepis pozwala na przygotowanie wyśmienitych pierników nawet w przeddzień świąt. Pierniczki po upieczeniu są kruche i miękkie, dlatego też nie wymagają leżakowania.

Składniki

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kakao

Jak przygotować świąteczne pierniki?

1

Masło i miód przełożyć do metalowej miski lub rondelka, podgrzewać do czasu rozpuszczenia się masła, ostudzić. Do przestudzonej masy dodać jajko i cukier puder, dokładnie wymieszać.

W oddzielnej misce połączyć wszystkie suche składniki – przesianą mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Suche składniki połączyć z mokrymi, wyrobić na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut.

Pierniki przed wypieczeniem
Pierniki świąteczne przed wypieczeniem

2

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość 0,5-1 cm. Z ciasta wycinać pożądane kształty pierniczków, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniczki wkładać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez 7 -10 minut. Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku plastikowym lub specjalnej puszce do ciasteczek i dekorować według uznania.

Pierniki
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ