Pierniczki świąteczne
z miodem

Pierniczki świąteczne z miodem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 40-60 sztuk:
1 jajko
80 g masła
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru pudru
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1.5-2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao

Składniki

  • Składniki na około 40-60 sztuk:

Opis dania

Udostępnij

Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych, a ich dekorowanie sprawia wiele frajdy szczególnie dzieciom. Niektóre pierniczki świąteczne wymagają czasu, który wpływa na ich miękkość i kruchość, jednak poniższy przepis pozwala na przygotowanie wyśmienitych pierników nawet w przeddzień świąt. Pierniczki świąteczne z poniższego przepisu po upieczeniu są kruche a zarazem delikatne, dlatego też nie wymagają leżakowania. Przepis na pierniki świąteczne z miodem, który znajdziecie poniżej, jest w mojej rodzinie od lat i nie wyobrażam sobie świąt bez tych świątecznych ciastek.

Ciasto na pierniczki z dodatkiem miodu, które znajdziecie poniżej doskonale sprawdzi się do robienia domków z piernika. Są też idealne do zdobienia lukrem i co najważniejsze- są miękkie zaraz po upieczeniu. Koniecznie wypróbujcie mój przepis na świąteczne pierniczki z miodem, bo naprawdę warto!

Przygotowanie

1
Gotowe

Masło i miód przełożyć do metalowej miski lub rondelka, podgrzewać do czasu rozpuszczenia się masła, ostudzić. Do przestudzonej masy dodać jajko i cukier puder, dokładnie wymieszać.

W oddzielnej misce połączyć wszystkie suche składniki - przesianą mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Suche składniki połączyć z mokrymi, wyrobić na gładką masę. Ciasto uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut.

2
Gotowe

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość 0,5-1 cm. Z ciasta wycinać pożądane kształty pierniczków, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniczki wkładać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez 7 -10 minut. Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku plastikowym lub specjalnej puszce do ciasteczek i dekorować według uznania.

Wskazówka:

  • Ciasto na pierniczki świąteczne z miodem jest dość kruche, dlatego też należy szczególnie uważać podczas wałkowania. Ciasto najlepiej wałkować krótkimi ruchami, by brzegi ciasta się nie kruszyły.
  • Aby zachować ładny kształt wyciętych pierniczków, do przekładania ich na blaszkę warto użyć cienkiej łopatki lub podważyć nożem.
  • Ciasta na pierniczki świąteczne nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki, gdyż ciasto zrobi się zbyt twarde.
  • Jeśli chcemy powiesić pierniki na choince, bez problemu możemy przed upieczeniem wyciąć w nich dziurki. W tym celu możemy użyć słomki do napojów.

Sprawdź także mój sposób na lukier do pierników, którym wyczarujesz naprawdę świetne i precyzyjne dekoracje.

Pierniczki świąteczne

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Szarlotka z kaszą manną
poprzedni
Szarotka sypana (jabłecznik z kaszy manny)
Sałatka śledziowa z ziemniakami
następny
Śledzie pod pierzynką (sałatka śledziowa z ziemniakami)

Komentarze Ukryj komentarze

Pyszne pierniczki! Zrobiłam wszystko jak w przepisie i ciasto było bardzo kruche. Cieżko było wałkować bo się rozpadało. Co dodać żeby łatwiej się wałkowało?

We wskazówkach zawarłam info, że ciasto jest dość kruche i należy wałkować je krótkimi ruchami, co powinno zapobiec kruszeniu się brzegów ciasta. 🙂
Jeśli jednak to nie pomogło i ciasto piernikowe nie było zwarte po wyjęciu z lodówki, można dodać łyżkę gęstej śmietany lub żółtko i ponownie dobrze wyrobić. 🙂

Witaj , czy mozna pierniczki wykroic i za 3-4 h upiec? Trzeba je trzymać w lodowce czy wystarczy przykryć ścierka i odstawić w chłodny kat mieszkania?
Dziekuje

Można, ale najlepiej już na blaszce przygotowane tylko do włożenia do pieca 🙂
Inaczej mogą się poprzyklejać do blatu, a szkoda sobie robić dodatkową robotę 🙂

Bardzo prosty i przejrzysty przepis,pierniczki bardzo smaczne.Z czystym sumieniem polecam skorzystać z w/w receptury.Pozdrawiam

Ja zwykle używam wielokwiatowego, kiedyś robiłam pół na pół z rzepakowym 🙂 więc nie ma większego znaczenia, jakiego miodu użyjemy 😊

Mam zapisany jeszcze po babci taki sam przepis i udaje się za każdym razem. U nas w domu ja piekę, a dzieci dekorują lukrem, czekoladą i koralikami. Mąż tylko podjada i komentuje że „o jakie smaczne” i na tym jego pomoc w kuchni się kończy 🙂

Zrobiłam domek z piernika na podstawie tego przepisu i wyszedł świetny. Gdyby ktoś próbował to drobna uwaga aby nie czekać z ustawianiem domku bo po czasie pierniczki są pysznie miękkie i może być problem z układaniem ścian. W tradycyjnych foremkach są rewelacyjne

Skomentuj