Pieczone ziemniaki
z piekarnika

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 kg ziemniaków
3 łyżki oliwy
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej, papryki wędzonej i soli

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Przepis na pieczone ziemniaczki, które są idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs i innych potraw. Tego typu pieczone ziemniaki przygotowuję bardzo często. Są one bardzo aromatyczne i chrupiące, i pasują praktycznie do wszystkiego. Musicie koniecznie wypróbować, ale uwaga – raz zrobione pozostaną na zawsze w waszym domowym menu. 😉

Przygotowanie

1
Gotowe

Ziemniaki obrać i opłukać. pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do miski. Dodać oliwę i przyprawy, dokładnie wymieszać, najlepiej rękami, by ziemniaki dokładnie okryły się przyprawami.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na niej ziemniaki.

W zależności od ilości i rodzaju ziemniaków, czas pieczenia będzie inny. Ja zwykle po pierwszych 15 minutach mieszam ziemniaki i przekręcamy piekarnik na termoobieg, by kartofle nabrały koloru i chrupkości.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Sos pomidorowy na bazie kiełbasy z grilla - kuchenny recykling
poprzedni
Sos pomidorowy z kiełbasą z grilla
Przepis na pulpety w sosie serowo-pieczarkowym
następny
Pulpety w sosie serowo-pieczarkowym

Komentarze Ukryj komentarze

U nas w Grecji pieczone ziemniaki są często spotykane jako część przeróżnych pysznych dań, więc dobrze, że o nich wspominasz.

Skomentuj