Jak zrobić pieczone ziemniaki z piekarnika?
5-6
60 min
Łatwe
Tanie

Przepis na pieczone ziemniaczki, idealne jako dodatek do każdego rodzaju mięsa.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, bazylia, oregano, tymianek

Sposób przyrządzenia

1

Ziemniaki dokładnie oczyścić i umyć. Nie obierając ze skorupek, pokroić w ćwiartki.
W garnku zagotować wodę z solą (w zależności ile mamy ziemniaków, dodajemy 2-3 łyżeczki soli na około 1,5l wody). Do gotującej wody wrzucamy ziemniaki i gotujemy do czasu, aż będą one tylko w połowie miękkie. Ziemniaki odcedzamy i odparowujemy.

2

Dużą blaszkę wykładamy pergaminem i przekładamy na nią odgotowane ziemniaki. Polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą i ziołami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 15 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Po pierwszych 15 minutach ziemniaki obracamy i przekręcamy piekarnik na termoobieg, by kartofle nabrały koloru i chrupkości.

Ziemniaki zapiekane w mundurkach

Pieczone ziemniaki
5 (100%) 2 votes

1 KOMENTARZ

  1. U nas w Grecji pieczone ziemniaki są często spotykane jako część przeróżnych pysznych dań, więc dobrze, że o nich wspominasz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ