Składniki
Składniki na około 10 parówek:
- 10 parówek
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki przyprawy do mięs
Opis dania
Parówki są tym produktem, wokół którego krąży wiele spekulacji. Są zarówno ich zwolennicy, jak i przeciwnicy. Dla osób, które lubią parówki, mam w zanadrzu bardzo fajny przepis na ich wykorzystanie. Ja wybieram parówki wieprzowe, z jak największą zawartością mięsa. Unikam natomiast parówek drobiowych i z informacją, iż mięso w nich zawarte jest oddzielane mechanicznie, dlatego też zwróćcie uwagę na etykietę. 🙂 W tym wpisie przedstawię bowiem sposób na szybką i smaczną przekąskę, której podstawą są właśnie te kiełbaski.
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie ciasta:Do miski wlać wodę i mleko. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Do cieczy dodać przesianą mąkę i mieszać aż do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Do ciasta dodać sól, pieprz i przyprawę - dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być na tyle gęste, by po zanurzeniu nie spływało z parówki. W razie konieczności, należy dodać więcej mąki. |
2 Gotowe | Na patelni rozgrzać olej. Oleju musi być na tyle dużo, by parówki mogły się w nim swobodnie zanurzyć. Parówki maczać w cieście przed samym wrzuceniem na tłuszcz. Smażyć z obu stron, aż do czasu uzyskania złocistego koloru. |
Komentarze Ukryj komentarze
Parówki nabić na patyk do szaszłyków, maczać w cieście i smażyć – znacznie ułatwia sprawę 😉
Parówki w cieście są super! Mając w zanadrzu trochę dobrych parówek np. z szynki można wyczarować niesamowity obiad 😀 syn zajada się aż miło się patrzy 😀