Parówki w cieście
2
15 min
Łatwe
Tanie

Przepis na parówki w chrupiącym cieście. Idealne jako przekąska lub jako składnik dania głównego.

Składniki na około 10 parówek:

  • 10 parówek
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki przyprawy do mięs („Delikat”), pieprz

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie ciasta: Do miski wlać wodę i mleko. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Do cieczy dodać przesianą mąkę i mieszać aż do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Do ciasta dodać sól, pieprz i przyprawę – dokładnie wymieszać.
Ciasto powinno być na tyle gęste, by po zanurzeniu nie spływało z parówki. W razie konieczności, należy dodać więcej mąki.

2

Na patelni rozgrzać olej. Oleju musi być na tyle dużo, by parówki mogły się w nim swobodnie zanurzyć. Parówki maczać w cieście przed samym wrzuceniem na tłuszcz. Smażyć z obu stron, aż do czasu uzyskania złocistego koloru.

Parówki w cieście
4.5 (90%) 6 votes

2 KOMENTARZE

  1. Parówki w cieście są super! Mając w zanadrzu trochę dobrych parówek np. z szynki można wyczarować niesamowity obiad 😀 syn zajada się aż miło się patrzy 😀

ZOSTAW ODPOWIEDŹ