Parówki w cieście

Parówki w cieście

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 10 parówek:
10 parówek
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy do mięs

Składniki

  • Składniki na około 10 parówek:

Opis dania

Udostępnij

Parówki są tym produktem, wokół którego krąży wiele spekulacji. Są zarówno ich zwolennicy, jak i przeciwnicy. Dla osób, które lubią parówki, mam w zanadrzu bardzo fajny przepis na ich wykorzystanie. Ja wybieram parówki wieprzowe, z jak największą zawartością mięsa. Unikam natomiast parówek drobiowych i z informacją, iż mięso w nich zawarte jest oddzielane mechanicznie, dlatego też zwróćcie uwagę na etykietę. 🙂 W tym wpisie przedstawię bowiem sposób na szybką i smaczną przekąskę, której podstawą są właśnie te kiełbaski.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie ciasta:

Do miski wlać wodę i mleko. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Do cieczy dodać przesianą mąkę i mieszać aż do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Do ciasta dodać sól, pieprz i przyprawę - dokładnie wymieszać.

Ciasto powinno być na tyle gęste, by po zanurzeniu nie spływało z parówki. W razie konieczności, należy dodać więcej mąki.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzać olej. Oleju musi być na tyle dużo, by parówki mogły się w nim swobodnie zanurzyć. Parówki maczać w cieście przed samym wrzuceniem na tłuszcz. Smażyć z obu stron, aż do czasu uzyskania złocistego koloru.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Ziemniaki pieczone z tymiankiem
poprzedni
Pieczone ziemniaki z piekarnika
następny
Muffiny ziemniaczane

Komentarze Ukryj komentarze

Parówki w cieście są super! Mając w zanadrzu trochę dobrych parówek np. z szynki można wyczarować niesamowity obiad 😀 syn zajada się aż miło się patrzy 😀

Skomentuj