Przepis na muffiny ziemniaczane
12 sztuk
60 min
Łatwe
Tanie

Przepis na muffinki z ziemniaków – świetna przekąska lub smakowita kolacja.

Składniki

  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli, pieprz
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • kostka żółtego sera

Sposób przyrządzenia

1

Masło, śmietanę i przyprawy wrzucić do miseczki i wstawić do mikrofalówki do czasu roztopienia się masła.
Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić w cienkie talarki – jak na chipsy. Można użyć do tego specjalnej tarki do ziemniaków. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Talarki ziemniaczane

2

Formę do muffinek przesmarować niewielką ilością oliwy. Do każdej wnęki układać po około 6-7 plastrów ziemniaków, zalać łyżką sosu, ułożyć łyżkę sera, kolejne plastry ziemniaków, znów zalać sosem i posypać serem.

3

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Gotowe „muffinki” przykryć folią aluminiową, piec przez około 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca, zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze przez 10 minut.

Muffinki z ziemniaków

„Muffiny” ziemniaczane
5 (100%) 4 votes

ZOSTAW ODPOWIEDŹ