Składniki
Składniki na 12 sztuk:
- 3-4 średnie ziemniaki
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanka śmietany 18%płynnej
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 300 g żółtego sera
Opis dania
Potrawa została określona mianem ziemniaczanych muffinek, gdyż przyrządza się ją właśnie w formie od tych babeczek. Muffinki ziemniaczane można podać jako przekąskę lub jako niezależne danie na kolację. Przepis na muffinki z ziemniaków jest bardzo prosty i dość szybki do wykonania. Szczerze polecam ten przepis wszystkim miłośnikom ziemniaków i nie tylko. Muffiny można przygotować z różnego typu dodatkami, jak boczek czy pieczarki. Nieodłącznym elementem tej pysznej przekąski jest ciągnący się ser.
Przygotowanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | Formę do muffinek przesmarować niewielką ilością oliwy. Do każdej wnęki układać po około 6-7 plastrów ziemniaków, zalać łyżką sosu, ułożyć łyżkę sera, kolejne plastry ziemniaków, znów zalać sosem i posypać serem. |
3 Gotowe |
Komentarze Ukryj komentarze
Pyszne. Ale zwazyla mi się śmietana. Jakiś pomysł, żeby na drugi raz było lepiej?
Czy robiłaś dodatkowo z jakąś wędlinka w środku?
Pomysłu na śmietanę nie mam, bo mi zwykle też się trochę warzy, mimo, że jest wymieszana z masłem. 🙂 A z wędlinką tak, ziemniaczki przełożyłam szynką w plastrach, bo musiałam pilnie zużyć i było super 🙂