Muffiny ziemniaczane

Muffiny ziemniaczane

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na 12 sztuk:
3-4 średnie ziemniaki
3/4 kostki masła
1 szklanka śmietany 18% płynnej
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
pieprz
300 g żółtego sera

Składniki

  • Składniki na 12 sztuk:

Opis dania

Udostępnij

Potrawa została określona mianem ziemniaczanych muffinek, gdyż przyrządza się ją właśnie w formie od tych babeczek. Muffinki ziemniaczane można podać jako przekąskę lub jako niezależne danie na kolację. Przepis na muffinki z ziemniaków jest bardzo prosty i dość szybki do wykonania. Szczerze polecam ten przepis wszystkim miłośnikom ziemniaków i nie tylko. Muffiny można przygotować z różnego typu dodatkami, jak boczek czy pieczarki. Nieodłącznym elementem tej pysznej przekąski jest ciągnący się ser.

Przygotowanie

1
Gotowe

Masło, śmietanę i przyprawy wrzucić do miseczki i wstawić do mikrofalówki do czasu roztopienia się masła.
Ziemniaki obrać i opłukać, pokroić w cienkie talarki - jak na chipsy. Można użyć do tego specjalnej mandoliny do warzyw. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.

2
Gotowe

Formę do muffinek przesmarować niewielką ilością oliwy. Do każdej wnęki układać po około 6-7 plastrów ziemniaków, zalać łyżką sosu, ułożyć łyżkę sera, kolejne plastry ziemniaków, znów zalać sosem i posypać serem.

3
Gotowe

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotowane muffiny z ziemniakow przykryć folią aluminiową, piec przez około 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca, zdjąć folię, posypać serem i zapiekać jeszcze przez 10 minut.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa kalafiorowo-brokułowa krem przepis
poprzedni
Zupa kalafiorowo-brokułowa krem
następny
Muffiny wytrawne na pieczywie, z cukinią i serem

Komentarze Ukryj komentarze

Pyszne. Ale zwazyla mi się śmietana. Jakiś pomysł, żeby na drugi raz było lepiej?
Czy robiłaś dodatkowo z jakąś wędlinka w środku?

Pomysłu na śmietanę nie mam, bo mi zwykle też się trochę warzy, mimo, że jest wymieszana z masłem. 🙂 A z wędlinką tak, ziemniaczki przełożyłam szynką w plastrach, bo musiałam pilnie zużyć i było super 🙂

Skomentuj