Wytrawne muffiny z pieczywa, cukini i żółtego sera
12 sztuk
do 60 min
Łatwe
Tanie

Przepis na muffiny wytrawne

Pyszne muffinki z pieczywa, cukinii i żółtego sera. Pyszna opcja na wykorzystanie pozostałego z dnia poprzedniego chleba lub bułek. Muffinki wytrawne są idealną przekąską lub sposobem na smaczną kolację. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie możemy zakwalifikować do kuchennego recyklingu – wykorzystujemy bowiem pozostałe pieczywo i zalegający w lodówce żółty ser.

Składniki

  • chleb lub 3 bułki z dnia poprzedniego
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • mała kostka żółtego sera
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli, pieprz

Jak przygotować wytrawne muffiny?

1

Cukinię dokładnie umyć i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić. Do smażących się cebuli i czosnku dorzucić pokrojoną cukinię i smażyć jeszcze przez chwilę – około 4-5 minut.

2

W miseczce połączyć mleko z jajkami, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszać do czasu połączenia się wszystkich składników. Pieczywo pokroić w niewielką kostkę, przełożyć do większej miski. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.

3

Pieczywo zalać masą jajeczną, dodać starty żółty ser i podsmażone warzywka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Formę do muffinek posmarować niewielką ilością oleju. Do każdego wgłębienia układać przygotowaną masę. Piec przez około 30 minut.

Muffinki wytrawne - kuchenny recykling
Muffinki wytrawne po upieczeniu
Szybka przekąska lub pyszna kolacja
Muffinki wytrawne w papilotkach
Muffiny wytrawne – na pieczywie, z cukinią i serem
5 (100%) 2 votes

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ