Przepis na kotlety mielone z mięsa z kurczaka nadziewane serem
5-6
30 min
Średnie
Przystępne

Przepis na kotlety z mięsa mielonego z kurczaka, nadziewane serem.

Składniki na 800g mięsa:

  • 0,8 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • kostka żółtego sera (250g)
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3-4 łyżki bułki tartej
  • świeża pietruszka
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka pikantna mielona, czosnek granulowany, bazylia i oregano
  • Mąka, bułka tarta i jajo do panierowania

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie mięsa: Natkę pietruszki dokładnie umyć, osuszyć i drobno posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną wcześniej bułkę lub bułkę tartą, wybić jajko, dodać posiekaną nać i przyprawy. Mięso dobrze połączyć z resztą składników.

2

Ser pokroić na podłużne plastry, grubości około 1 cm. Porcje mięsa rozgnieść w dłoniach na płasko, ułożyć ser i zamknąć, formując kotlety. Mąkę połączyć z bułką tartą, jajko roztrzepać. Kotlety obtoczyć w mące i bułce, następnie w jajku i jeszcze raz w mące i bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru panierki. Oleju musi być tyle, by kotlety były zanurzone co najmniej do połowy.

Wskazówka: Mięso nie będzie przyklejało się do rąk, jeśli dłonie delikatnie zmoczymy w zimnej wodzie.

Mielone z kurczaka nadziewane serem
4.75 (95%) 4 votes

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ