Kotlety mielone z cukinią
w sosie keczupowym

Kotlety mielone z cukinią w sosie keczupowym

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na 800 g mięsa:
800 g mięsa mielonego
1 średnia cukinia
1 jajko
1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub 3 łyżki bułki tartej
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3/4 litra bulionu warzywnego
3 łyżki keczupu ja użyłam pikantnego
1 łyżeczka mąki
2-3 łyżki gęstej śmietany
3 cebulki dymki

Składniki

  • Składniki na 800 g mięsa:

Opis dania

Udostępnij

Bardzo często zadajemy sobie pytanie, jak inaczej przygotować kotlety mielone. Do chyba najbardziej popularnych sposobów wykorzystania mięsa mielonego, możemy zaliczyć pulpety w sosie pomidorowym, pulpety w sosie koperkowym, czy też tradycyjne kotlety mielone z cebulą, smażone po prostu na patelni. Poniżej przedstawiam Wam bardzo ciekawy pomysł na pulpety w sosie keczupowym, które w parze z cukinią i towarzystwie ryżu i cebuli dymki zachwycą wszystkich domowników.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie mięsa

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości smalcu. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną wcześniej bułkę lub bułkę tartą, wybić jajko, dodać zeszkloną cebulę, natkę pietruszki i wymieszać.

Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do mięsa. Mięso dobrze połączyć z resztą składników, uformować kulki i obtoczyć w mące. Usmażyć na pożądany kolor z każdej ze stron, przełożyć do innego naczynia (najlepiej wyższa patelnia z przykrywką).

Tak przygotowane kotleciki zalać bulionem i dusić około 20 minut.

2
Gotowe

Śmietanę wymieszać z mąką. Po upływie 20 minut dodać do reszty bulionu, dokładnie wymieszać i zredukować. Do sosu dodać keczup, dokładnie rozprowadzić. Dymkę pokroić i posypać poporcjowane danie.

Ja pulpety podaję z ryżem, równie dobrze smakują z ugotowanymi ziemniakami :)

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem, pieczarkmi i serem żółtym
poprzedni
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem w sosie pomidorowym
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką
następny
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj