Mielone z cukinią w sosie keczupowym
5-6
40 min
Średnie
Przystępne

Przepis na pulpety z mięsa mielonego i cukinii w sosie keczupowym.

Składniki na 800g mięsa:

  • 800g mięsa mielonego
  • 1 średnia cukinia
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka (namoczona) lub 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki keczupu(u mnie pikantny)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 cebulki dymki

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie mięsa: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości smalcu. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną wcześniej bułkę lub bułkę tartą, wybić jajko, dodać zeszkloną cebulę, natkę pietruszki i wymieszać. Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać do mięsa. Mięso dobrze połączyć z resztą składników, uformować kulki i obtoczyć w mące. Usmażyć na pożądany kolor z każdej ze stron, przełożyć do innego naczynia (najlepiej wyższa patelnia z przykrywką).
Tak przygotowane kotleciki zalać bulionem i dusić około 20 minut.

2

Śmietanę wymieszać z mąką. Po upływie 20 minut dodać do reszty bulionu, dokładnie wymieszać i zredukować. Do sosu dodać keczup, dokładnie rozprowadzić. Dymkę pokroić i posypać poporcjowane danie.

Ja pulpety podaję z ryżem, równie dobrze smakują z ugotowanymi ziemniakami 🙂

Mielone z cukinią w sosie keczupowym
5 (100%) 2 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKopytka
Następny artykułJak zwalczać mole spożywcze?
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

6 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ