Kotlety mielone z brokułem i serem
13-15 sztuk
do 60 min
Łatwe
Przystępne

Przepis na placuszki z mięsa mielonego z brokułem i serem

Mięso mielone jest bardzo często wykorzystywane w kuchni. Jednak bardzo często zdarza się, że tradycyjne kotlety mielone zaczynają nam się zwyczajnie nudzić. Ten przepis jest doskonałą alternatywą oklepanych mielonych, który musisz koniecznie wypróbować. 🙂 Takie kotlety, podane z sosem czosnkowo-ziołowm, znikają z talerzy aż miło! 🙂

Składniki

    • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
    • 1 świeży brokuł
    • 2 szklanki startego żółtego sera
    • 3/4 szklanki bułki tartej
    • 1 jajko
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka soli, pieprz

Do sosu:

  • 2/3 szklanki jogurtu greckiego
  • świeży szczypiorek, koper i natka pietruszki – po 1-2 łyżeczki każdego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Jak przygotować kotlety mielone z brokułem?

1

Mięso przełożyć do dużej miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, wymierszać. Świeżego brokuła dokładnie umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do mięsa, dorzucić ser i dokładnie połączyć składniki. Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła. Dodać do mięsa, wybić jajko i dosypać bułkę tartą. Masę wyrobić do dokładnego połączenia się wszystkich składników.

2

Piekarnik nagrzać do 220 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z mięsa formować kotlety, układać na blaszce. Przed włożeniem do pieca delikatnie spryskać olejem, piec przez około 15 minut. Po tym czasie kotlety przewrócić na drugą stronę, ponownie spryskać olejem i podpiec jeszcze przez 8-10 minut do zarumienienia.

Kotlety mielone z brokułem przed wypieczeniem
Kotlety mielone z brokułem przed wypieczeniem

3Przygotowanie sosu: Jogurt przełożyć do miseczki, dodać posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut.

Mielone z brokułem i serem
3.83 (76.67%) 6 votes

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ