Kotlety mielone
z brokułem i serem - pieczone w piekarniku

Kotlety mielone z brokułem i serem, pieczone w piekarniku

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 13-15 sztuk kotletów mielonych:
500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
1 świeży brokuł
2 szklanki startego żółtego sera
3/4 szklanki bułki tartej
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz
odrobina oliwy do pieczenia
Do sosu czosnkowo-ziołowego
2/3 szklanki jogurtu greckiego
po 1-2 łyżeczki świeży szczypiorku, kopru i natki pietruszki
1 ząbek czosnku
2-3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Składniki

  • Składniki na około 13-15 sztuk kotletów mielonych:

  • Do sosu czosnkowo-ziołowego

Opis dania

Udostępnij

Mięso mielone jest bardzo często wykorzystywane w kuchni. Jednak bardzo często zdarza się, że tradycyjne kotlety mielone zaczynają nam się zwyczajnie nudzić. Ten przepis jest doskonałą alternatywą oklepanych mielonych, który musisz koniecznie wypróbować. Takie kotlety mielone z serem i brokułem, podane z sosem czosnkowo-ziołowym, znikają z talerzy aż miło! 🙂

Ich największą zaletą jest z pewnością to, że są pieczone w piekarniku, przez co nie wymagają użycia dużej ilości tłuszczu.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie kotletów mielonych:

Mięso przełożyć do dużej miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, wymierszać. Świeżego brokuła dokładnie umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do mięsa, dorzucić ser i dokładnie połączyć składniki. Cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła. Dodać do mięsa, wybić jajko i dosypać bułkę tartą. Masę wyrobić do dokładnego połączenia się wszystkich składników.

2
Gotowe

Piekarnik nagrzać do 220 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z mięsa formować kotlety, układać na blaszce. Przed włożeniem do pieca delikatnie spryskać lub za pomocą pędzelka posmarować olejem, piec przez około 15 minut. Po tym czasie kotlety przewrócić na drugą stronę, ponownie posmarować olejem i podpiec jeszcze przez 8-10 minut do zarumienienia.

3
Gotowe

Przygotowanie sosu czosnkowo-ziołowego:

Jogurt przełożyć do miseczki, dodać posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Tarta na grzankach
poprzedni
Tarta na grzankach z jajkami, szynką i serem
następny
Uszka z pieczarkami do wigilijnego barszczu

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj