Makaron z kurczakiem, pieczarkmi i serem żółtym
3-4
30 min
Łatwe
Tanie

Prosty przepis na makaron z sosem pomidorowym z kurczakiem – recykling kuchenny.

Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem powstał z pozostałego mięsa z Frutakosów. Smak jest bardzo zaskakujący, a i mięso się nie zmarnowało. 🙂

Składniki

  • Usmażone mięso z kurczaka z poprzedniego obiadu
  • pieczarki – około 20dag
  • mała kostka żółtego sera
  • 0,5 kg makaronu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5l przegotowanej wody
  • 2 łyżki mąki
  • oregano, bazylia, papryka słodka mielona, szczypta ziarenek smaku, sól i pieprz kolorowy do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Pieczarki umyć i oczyścić. Pokroić według uznania i podsmażyć na maśle do czasu odparowania wody.

2

Pozostałe z poprzedniego obiadu mięso przełożyć do pieczarek, dodać 1 łyżkę oliwy i wymieszać. Całość zalać przegotowaną wodą i podgotować jeszcze przez chwilę, by mięso i pieczarki puściły do wody odrobinę aromatu.

3

Sporządzić „zaklepkę” z wody, mąki i łyżki oliwy. Do mięsa i pieczarek dodać koncentrat pomidorowy i rozprowadzić, delikatnie podgrzewając. Sos zaklepać i zredukować, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziarenkami smaku, bazylią, oregano i papryką słodką. Dla złagodzenia smaku, do sosu można dolać odrobinę śmietanki do zup i sosów. Na samym końcu dodać starty na małych oczkach żółty ser i wymieszać tak, by ser delikatnie się rozpuścił.

4

Makaron gotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Po ugotowaniu odstawić do odcieknięcia, poporcjować i polać przygotowanym, gorącym sosem.

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem – kuchenny recykling
5 (100%) 2 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPuszysta babka na majonezie
Następny artykułKopytka
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ