Makaron z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem
w sosie pomidorowym

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem w sosie pomidorowym

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
300-500 g mięsa z piersi kurczaka wcześniej usmażone
200 g pieczarek wcześniej usmażone
250 g żółtego sera gouda lub edamski
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy
0.5 litra przegotowanej wody
2 łyżki mąki
oregano, bazylia, papryka słodka mielona, szczypta ziarenek smaku, sól i pieprz kolorowy do smaku
0.5 kg makaronu

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Ten przepis zaliczany jest do kuchennego recyklingu. Wykorzystałam w nim wszystkie składniki, które pozostały mi z przygotowania nadziewanych naleśników. Połączenie mięsa z kurczaka, pieczarek i żółtego sera, w towarzystwie sosu pomidorowego i makaronu, okazało się być strzałem w dziesiątkę i świetnym pomysłem na obiad. Teraz dość często wracam do tego przepisu, przygotowując go od podstaw. 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Pieczarki umyć i oczyścić. Pokroić według uznania i podsmażyć na maśle do czasu odparowania wody.
Pozostałe z poprzedniego obiadu mięso przełożyć do pieczarek, dodać 1 łyżkę oliwy i wymieszać. Całość zalać przegotowaną wodą i podgotować jeszcze przez chwilę, by mięso i pieczarki puściły do wody odrobinę aromatu.

2
Gotowe

Sporządzić "zaklepkę" z wody, mąki i łyżki oliwy. Do mięsa i pieczarek dodać koncentrat pomidorowy i rozprowadzić, delikatnie podgrzewając. Do wywaru dodać zaklepkę i zredukować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziarenkami smaku, bazylią, oregano i papryką słodką. Dla złagodzenia smaku, do sosu można dolać odrobinę śmietanki do zup i sosów. Na samym końcu dodać starty na małych oczkach żółty ser i wymieszać tak, by ser delikatnie się rozpuścił.

3
Gotowe

Makaron gotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Po ugotowaniu odstawić do odcieknięcia, poporcjować i polać przygotowanym, gorącym sosem lub wrzucić go do sosu i dokładnie wymieszać.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Gulasz z szynki węgierski
poprzedni
Gulasz z szynki
Kotlety mielone z cukinią w sosie keczupowym
następny
Kotlety mielone z cukinią w sosie keczupowym

Komentarze Ukryj komentarze

Lubię takie przepisy i czasem sie przydają – szczególnie po świętach jak zostaje dużo składników z innych potraw 🙂

Skomentuj