Składniki
- 500 g piersi z kurczaka1 podwójna pierś
- 500 g makaronuu mnie świderki, wstążki lub kokardki
- 0.5 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki oliwy
- 1 litr przegotowanej wody
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki mąki
- oregano, bazylia, papryka słodka mielona, szczypta ziarenek smaku, sól i pieprz kolorowy do smaku
Opis dania
Jak wspominałam we wcześniejszym wpisie, makaron jest bardzo popularnym składnikiem wykorzystywanym w kuchni. Można używać go do sporządzenia wyśmienitych zapiekanek, czy jako dodatku do zup. Makarony stanowią bazę wielu sałatek, dań głównych, a nawet deserów. W dzisiejszych czasach, półki sklepowe aż uginają się od jego różnorodności – makarony kolorowe, klasyczne, o różnych kształtach i rozmiarach… wybór jest naprawdę ogromny. W tym wpisie przedstawię prosty przepis na makaron z sosem śmietanowym i kurczakiem, który zawsze gdy jest na obiad – kradnie moje serce. 😉 Mam nadzieję, że ten przepis skradnie także Wasze serca. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie mięsaPierś z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w kostkę i przerzucić do miseczki. Do mięsa dodać oliwę i przyprawy (na oko ;) - po około 0,5 łyżeczki każdej), wymieszać ręką, aby mięso ładnie obtoczyło się w przyprawach. Kurczaka przerzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażyć. Po delikatnym wysmażeniu mięso zalać przegotowaną wodą. |
2 Gotowe | Sporządzić "zaklepkę" z wody i mąki, wlać do sosu, delikatnie podgrzewając i ciągle mieszając. Na końcu dodać śmietanę, zagotować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Odsączony makaron można wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać, bądź też poporcjować i dopiero polać sosem. |