Łazanki
z kapustą i boczkiem

Łazanki z kapustą i boczkiem

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
0.5 kg makaronu łazanki
0.5 kg kapusty kiszonej
0.5 główki świeżej kapusty
2 cebule
2 ząbki czosnku
300 g wędzonego boczku lub 4 laski kiełbasy śląskiej
2 łyżki smalcu do smażenia
sól i pieprz do smaku

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w wielu domach widnieje na wigilijnym stole. Jest bowiem dodatkiem do tradycyjnej zupy grzybowej. Poniżej przedstawiam przepis na łazanki z kapustą świeżą i kiszoną, i smażonym boczkiem.

Przygotowanie

1
Gotowe

Makaron ugotować według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Połowę główki świeżej kapusty poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, wrzucić poszatkowaną kapustę. Kapustę posypać solą, dodać jedną drobno posiekaną cebulę i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Kapustę smażyć do czasu, aż będzie miękka, a udzielona woda wyparuje. Na koniec smażenia kapustę doprawić do smaku solą i pieprzem.

2
Gotowe

Do garnuszka przełożyć kapustę kiszoną, zalać wodą tak, by było jej na równi z kapustą. Kapustę gotować do zagotowania się wody, po tym czasie wodę odlać i odparować. Do tak przygotowanej kapusty dodać łyżkę smalcu i pokrojoną drobno cebulę, gotować jeszcze przez chwilę. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzem.

3
Gotowe

Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć do czasu uzyskania pożądanego koloru. W naczyniu układać składniki warstwowo - makaron, kapusta kiszona, kapusta świeża, boczek/kiełbasa. U mnie wyszły dwie warstwy, na wierzchu położyłam makaron i posypałam boczkiem. Ja swoje łazanki podpiekłam jeszcze przez chwilę w piekarniku, głównie w celu porządnego podgrzania się wszystkich składników.

4
Gotowe

Kolorowy komplet widoczny na zdjęciu zakupiłam w sklepie tarkaimiarka.pl - rękawica, uchwyt i ręcznik są jednymi z podstawowych elementów wyposażenia kuchni, a dodatkowo świetnie wyglądają!

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Muffiny wytrawne na pieczywie, z cukinią i serem
Przepis na pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-kurkowym
następny
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-kurkowym

Komentarze Ukryj komentarze

Przepis wydaje się całkiem prosty, może postaram się zrobić pierwsze w swoim życiu samodzielne łazanki, o te wyglądają bardzo smacznie!

łazanki to o tyle fajne danie, że mozna je dowolnie zmieniać według gustu, ja czasem robie łazanki z pieczarkami, z mięsem mielonym, z kiełbasą, z boczkiem, z kawałkami mięsa z kurczaka jak zostało od poprzedniego obiadu – dodaje to co mam i zawsze wychodzi pysznie 🙂

Z kiszoną kapustą podsmażaną mają swój charakter, z kapustą słodką już tak fajnie nie smakują, przynajmniej takie moje zdanie

Skomentuj