6
do 60 min
Łatwe
Tanie

Przepis na łazanki z kapustą świeżą, kapustą kiszoną i boczkiem

Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w wielu domach widnieje na wigilijnym stole. Jest bowiem dodatkiem do tradycyjnej zupy grzybowej.

Składniki

  • 0,5 kg makaronu łazanki
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 główki średniej, świeżej kapusty
  • 2 małe cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek boczku lub kilka lasek kiełbasy
  • 2 łyżki smalcu do smażenia
  • sól i pieprz

Jak przygotować makaron łazanki z kapustą?

1

Makaron ugotować według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Połowę główki świeżej kapusty poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu, wrzucić poszatkowaną kapustę. Kapustę posypać solą, dodać 1 drobno posiekaną cebulę i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Kapustę smażyć do czasu, aż będzie miękka, a udzielona woda wyparuje. Na koniec smażenia kapustę doprawić do smaku solą i pieprzem.

2

Do garnuszka przełożyć kapustę kiszoną, zalać wodą tak, by było jej na równi z kapustą. Kapustę gotować do zagotowania się wody, po tym czasie wodę odlać i odparować. Do tak przygotowanej kapusty dodać łyżkę smalcu i pokrojoną drobno cebulę, gotować jeszcze przez chwilę. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzem.

3

Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć do czasu uzyskania pożądanego koloru. W naczyniu układać składniki warstwowo – makaron, kapusta kiszona, kapusta świeża, boczek/kiełbasa. U mnie wyszły dwie warstwy, na wierzchu położyłam makaron i posypałam boczkiem. Ja swoje łazanki podpiekłam jeszcze przez chwilę w piekarniku, głównie w celu porządnego podgrzania się wszystkich składników.

Kolorowy komplet widoczny na zdjęciu zakupiłam w sklepie tarkaimiarka.pl – rękawica, uchwyt i ręcznik są jednymi z podstawowych elementów wyposażenia kuchni, a dodatkowo świetnie wyglądają! Komplet można nabyć TUTAJ.

Łazanki z kapustą
4.75 (95%) 4 votes

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ