• Home
  • Kuchenny recykling

Kuchenny recykling – czyli jak nie marnować jedzenia

Zakładka „Kuchenny recykling” zawiera przepisy na dania z wykorzystaniem zalegających produktów. Pomysł na  wykorzystanie wczorajszego pieczywa, sera czy na przykład kapusty z pierogów znajdziesz właśnie tutaj. Zainspiruj się, złap kilka pomysłów i nie marnuj żywności!

Według danych statystycznych, Polacy rocznie wyrzucają niemal 9 mln ton żywności! Niestety, często jest to spowodowane kupowaniem żywności na zapas lub nieumiejętnością wykorzystania składników zalegających w naszych lodówkach. Odpowiedź na pytanie „jak nie marnować jedzenia” wbrew pozorom jest bardzo prosta! Wystarczy uruchomić kulinarną wyobraźnię, odpowiednio dobrać składniki i wyczarować coś pysznego!

Jeśli szukasz inspiracji na obiad z wykorzystaniem resztek jedzenia, w zakładce kulinarnego recyklingu z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Z resztek wędlin możesz przygotować np. wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną lub zapiekankę makaronową. Z pewnością nie raz spotkałaś się z sytuacją, gdy po rodzinnym grillowaniu zostało sporo grillowanej kiełbasy. Aby nie dojadać jej przez kolejne 2 dni, przerób ją na pyszny sos pomidorowy na bazie grillowanej kiełbasy. Jeśli po świętach lub rodzinnych uroczystościach masz problem z zalegającym ciastem lub po prostu biszkopt okazał się lekką porażką, możesz je bez problemu wykorzystać i przeobrazić w naprawdę pyszny deser. Brak pomysłu na to, jak wykorzystać ugotowane ziemniaki, ryż lub rosół? Kopytka, kluski śląskie, pyszne kotlety/kuleczki ziemniaczane, pierogi ruskie, pierniki z ziemniaków, wszelkiego rodzaju zupy i wiele innych kuchennych przepisów z resztek jedzenia znajdziesz właśnie tutaj. Nie wyrzucaj – WYKORZYSTAJ!