Jak zrobić kopytka ziemniaczane? - Przepis
5-6
60 min+
Średnie
Przystępne

Przepis na idealnie miękkie i pyszne domowe kopytka.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 szklanki mąki (w tym 0,5 szklanki kartoflanki)
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebulka
  • 1 łyżka smalcu
  • skwarki lub boczek wędzony

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie kopytek: Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Gotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanych ziemniaków stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę wyrabiając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie, ale nie powinno przyklejać się do rąk. Ilość mąki może różnić się od tej podanej powyżej.

2

Blat lub stolnicę wysypać niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na kawałki i uformować równej grubości ruloniki. Kopytka wycinać pod skosem, na grubość około 1cm, przesypywać delikatnie mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Kopytka wrzucać do wrzątku, gotować na małym ogniu do czasu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

3

Przygotowanie kapusty: Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i delikatnie odgotować. Na patelni rozgrzać smalec. Po zagotowaniu, z kapusty odlać wodę i przerzucić ją na rozgrzany smalec. Cebulkę obrać i posiekać, dodać do kapusty. Kapustę z cebulką podsmażać do uzyskania pożądanego koloru. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

4

Na patelni podsmażyć skwarki ze smalcem. Jeśli mamy do dyspozycji boczek, należy pokroić go w kostkę i podsmażać na patelni do czasu uzyskania pożądanej chrupkości.
Kopytka poporcjować na talerzach, posypać skwarkami lub boczkiem i polać niewielką ilością tłuszczu. Podawać z ciepłą, podsmażoną kapustą.

Ja kopytka przed podaniem zwykle jeszcze dodatkowo podsmażam na niewielkiej ilości masła. Smacznego!

Kopytka
5 (100%) 2 votes

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ