Składniki
- 1 kg mąki
- 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 1 średnia główka bialej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka smalcu
- 0.5 kg boczku parzonego lub wędzonego
- sól i pieprz
Opis dania
Przepis na makaron domowy z kapustą i boczkiem przekazała mi jeszcze Babcia. To danie jest smakiem mojego dzieciństwa i bardzo często gości w moim rodzinnym domu, pod nazwą „kluski z kapustą”. Danie jest dość pracochłonne, jednak smak jest nieporównywalny z żadnym innym i przywołuje wspomnienia z dziecięcych lat. 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Przygotowanie domowego makaronu:Mąkę przesiać przez sitko, dodać pół łyżeczki soli. Wlać 1,5 szklanki wody i wymieszać łyżką. Dalej ciasto wyrabiać rękoma, jeśli zajdzie taka potrzeba dolać więcej wody lub dosypać mąki. Ciasto musi być sprężyste i nie powinno przyklejać się do rąk. Stolnicę podsypać niewielką ilością mąki, wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm, pokroić w pasy o szerokości około 4-5 cm. Pocięte pasy ciasta pokroić na kluski o szerokości około 1 cm, podsypywać mąką aby się nie posklejały. |
2 Gotowe | W dużym garnku zagotować wodę z dwoma łyżeczkami soli. Do gotującej wody wrzucić kluski, gotować jeszcze przez 3-5 minut na małym ogniu od czasu wypłynięcia ciasta na wierzch. Jeśli nie będziemy pewni, czy kluski są ugotowane, warto wyłowić jedną i po prostu sprawdzić. :) |
3 Gotowe | Przygotowanie kapusty:Z kapusty usunąć wierzchnie liście, resztę poszatkować. Przełożyć na głęboką patelnię, podłożyć łyżką smalcu. Kapustę prażyć na niewielkim ogniu aż do miękkości. Aby kapusta szybciej zmiękła, przed smażeniem możemy ją sparzyć i odcedzić na sitku. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Całość doprawić solą i pieprzem. |
4 Gotowe | Boczek pokroić w kostkę, smażyć do czasu uzyskania pożądanego koloru. |