Jak zrobić kluski z kapustą? Przepis
5-6
60 min
Średnie
Przystępne

Przepis na kluski z kapustą i smażonym boczkiem.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 2-3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • średnia główka białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 0,5 kg boczku parzonego lub wędzonego
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie klusek: Mąkę przesiać przez sitko, dodać pół łyżeczki soli. Wlać 1,5 szklanki wody i wymieszać łyżką. Dalej ciasto wyrabiać rękoma, jeśli zajdzie taka potrzeba dolać więcej wody lub dosypać mąki. Ciasto musi być sprężyste i nie powinno przyklejać się do rąk. Stolnicę podsypać niewielką ilością mąki, wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość około 0,5 cm, pokroić w pasy o szerokości około 4-5 cm. Pocięte pasy ciasta pokroić na kluski o szerokości około 1 cm, podsypywać mąką aby się nie posklejały.

W dużym garnku zagotować wodę z dwoma łyżeczkami soli. Do gotującej wody wrzucić kluski, gotować jeszcze przez 3-5 minut na małym ogniu od czasu wypłynięcia ciasta na wierzch. Jeśli nie będziemy pewni, czy kluski są ugotowane, warto wyłowić jedną i po prostu sprawdzić. 🙂

2

Przygotowanie kapusty: Z kapusty usunąć wierzchnie liście, poszatkować. Przełożyć na głęboką patelnię, podłożyć łyżką smalcu. Kapustę prażyć na niewielkim ogniu aż do miękkości. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Całość doprawić solą i pieprzem.

3

Boczek pokroić w kostkę, smażyć do czasu uzyskania pożądanego koloru.
Ugotowane kluski odcedzić, przełożyć do kapusty i dokładnie wymieszać. Jeśli zajdzie taka potrzeba – doprawić. Całość podawać z usmażonym boczkiem, delikatnie polane tłuszczem.

Kluski z kapustą
5 (100%) 3 votes

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ