Przepis na ketchup z cukinii i ostrej papryki
6+
2h+
Łatwe
Tanie

Przepis na rewelacyjny ketchup z cukinii, który idealnie sprawdzi się jako dip, sos do pizzy czy dodatek do różnego rodzaju dań.

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 2 średnie cebule
  • 1 średni słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1-2 małe papryczki pepperoni – w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki octu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Cukinię dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej bezpośrednio do garnka, w którym będziemy robić keczup). Cebulę obrać, pokroić w dość dużą kostkę, dorzucić do cukinii. Całość zasypać solą, wymieszać i odstawić na około 1-2 godziny.

2

Z papryczek usunąć nasiona (największa moc ostrości), drobno pokroić i dodać do warzyw. Wymieszać i postawić na średnim ogniu. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować do czasu, aż woda odparuje, a cukinia zmięknie. Po ugotowaniu dodać koncentrat pomidorowy i ocet, dokładnie wymieszać. Całość odstawić do przestudzenia.

3

Usunąć liście laurowe i kuleczki ziela angielskiego. Dodać mieloną paprykę, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem zblendować na gładką masę, postawić z powrotem na ogniu i jeszcze raz zagotować. Gorący keczup poporcjować do słoiczków, od razu zakręcać. Zakrętki powinny chwycić pod wpływem gorącego ketchupu, jeśli jednak nie jesteśmy pewni, ketchup możemy pasteryzować.

Keczup z cukinii i ostrej papryki
4.75 (95%) 4 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisCukinia grillowana
Następny wpisNajlepsze polskie Cateringi
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ