Przepis na kapuśniak ze skwarkami
6+
60 min
Łatwe
Tanie

Przepis na kapuśniak ze skwarkami lub bez – ja zrobiłam ze skwarkami i było pysznie! 🙂

Składniki

  • 2l bulionu drobiowo-warzywnego
  • pół główki świeżej kapusty
  • 4 średnie ziemniaki
  • kawałek pora
  • 1 średnia marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • skwarki
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

2

Warzywa obrać i umyć. Marchew, korzeń pietruszki i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki, ziemniaki pokroić w kostkę, por posiekać, kapustę poszatkować. Wszystko przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować do czasu, aż warzywka będą miękkie.

2

Skwarki podsmażyć na niewielkiej ilości smalcu. Do zupy wrzucić same skwarki, na tłuszczu który po nich został sporządzić zasmażkę. Zasmażkę dodać do całości, zupę zagotować. Natkę pietruszki posiekać, posypać każdą porcję zupy.

Kapuśniak ze skwarkami
5 (100%) 1 vote

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ