Składniki
- 2 litry bulionu mięsno-warzywnego
- 0.5 główki kapusty śłodkiej lub młodej
- 4 średnie ziemniaki
- kawałek pora
- 1 średnia marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1/4 główki selera
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku
Opis dania
Kapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka lub kapusta młoda. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty nie różni się praktycznie niczym od tego, który przedstawiam w tym wpisie. Zamiast kapusty słodkiej używamy po prostu kapusty młodej. Zatem jak przygotować kapuśniak? 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Warzywa obrać i umyć. Marchew, korzeń pietruszki i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki, ziemniaki pokroić w kostkę. Por drobno posiekać, a kapustę poszatkować. Wszystko przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować do czasu, aż warzywka będą miękkie. |
2 Gotowe | Na patelni rozpuścić odrobinę smalcu lub masła (około 2 łyżki), dodać łyżkę mąki i zarumienić. Zalać połową szklanki przegotowanej wody i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do zupy. Całość zagotować, doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki i kromką świeżego chleba posmarowanego masłem. Ja do swojego kapuśniaka dodałam odrobinę skwarek ze słoniny. |
Komentarze Ukryj komentarze
oj dawno nie jadłam kapuśniaku