Muffinki czekoladowe z budyniem
12 sztuk
30 min
Łatwe
Tanie

Przepis na pysznie kakaowe muffiny. Idealne na zbliżające się święta Wielkanocne, ale także jako szybki pomysł na deser do codziennej kawy.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie ciasta: W misce wymieszać wszystkie mokre składniki – mleko, olej i jajka. W drugiej misce przygotować składniki suche – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao. Wymieszać razem mokre i suche składniki. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, może mieć małe grudki.

2

Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nakładamy do 1/3 wysokości foremek, dokładamy około 2 łyżeczki budyniu do każdej z nich i do końca zalewamy ciastem. Nasze papilotki powinny być wypełnione prawie do pełna (zachować około 5mm odstępu od góry).
3

Muffinki piec w temperaturze 190 stopni, przez około 25 minut. Babeczki można dowolnie dekorować, choć u mnie znikają w mgnieniu oka bez zbędnych dekoracji 😉

Muffiny czekoladowe z budyniem

.

Czekoladowe muffiny z budyniem
4 (80%) 4 votes

12 KOMENTARZE

  1. Uwielbiam muffiny, a te wyglądają naprawdę smacznie! Dodałam sobie posta do zakładki, myślę, że wykorzystam w wolnym czasie 🙂

  2. Kiedyś miałam dobry przepis na muffiny, jednak gdzieś mi przepadł. Kolejne przepisy z internetu nie sprawdzały mi się za bardzo, muffiny wychodziły za twarde, a jak chciałam skrócić czas ich pieczenia, wtedy wychodziły surowe… Jak tylko przetestuję Twój przepis na muffiny, na pewno dam znać jak się sprawdził oraz jak mi smakują! Pozdrawiam 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ