Domowe chipsy z mikrofalówki
Domowe chipsy z mikrofalówki w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników są całkowicie naturalne i pozbawione tłuszczu. Dzięki temu unikniemy spożycia tysięcy kalorii, a przekąska nadal będzie smaczna. Domowej roboty chipsy przygotować można za pomocą kuchenki mikrofalowej, dzięki czemu nie musimy używać oleju. Cały sekret idealnych chipsów domowych tkwi w ich pokrojeniu. Jak zrobić idealnie chrupiące domowe chipsy z ziemniaków, dowiesz się czytając poniższy poradnik.
Co potrzebujemy?
- Dobrze umyte i obrane ziemniaki,
- sól lub preferowane przez nas przyprawy, np. papryka mielona, oregano, bazylia,
- opcjonalnie oliwa z oliwek (około 1-2 łyżki, w zależności od ilości ziemniaków),
- najlepiej szatkownica,
- ręcznik papierowy,
- ręcznik lub czysta ściereczka,
- miska z zimną wodą.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki pokroić na połówki, poszatkować na talarki o grubości 1-3 mm. Poszatkowane ziemniaki muszą natychmiast trafiać do miski z zimną wodą, aby nie ciemniały i by pozbyć się z nich skrobi. Z ziemniaków należy wypłukać całą skrobię, dlatego wodę trzeba zmieniać do momentu, aż będzie czysta.
- Wypłukane ze skrobi talarki położyć na ręczniku lub ściereczce, przykryć i dokładnie osuszyć. Talerz nadający się do użycia w mikrofalówce wyłożyć kilkoma warstwami ręcznika papierowego. Układać osuszone talarki tak, by nie stykały się ze sobą i na siebie nie nachodziły.
- Na tym etapie możemy nasze chipsy doprawić według uznania. Wyjątkowego smaku nada im oliwa z oliwek, której niewielką ilość możemy nanieść na talarki za pomocą pędzelka.
- Ziemniaki włożyć do mikrofalówki i podgrzewać na pełnej mocy przez około 3 minuty. Po upływie tego czasu talarki wyciągnąć, obrócić i podgrzewać przez kolejne 3 minuty, teraz na połowie mocy mikrofali.
- Wszystkie chipsy, które będą miały złocisty kolor i będą wystarczająco chrupiące należy na bieżąco ściągać z talerza. Jeśli chipsy wymagają jeszcze odrobiny ciepła, należy podgrzewać je przez minutę na połowie mocy. Należy jednak pamiętać, że przed każdym kolejnym włożeniem chipsów do mikrofalówki należy je obracać.
Chipsy na kilka dni pozostaną chrupiące, jeśli włożymy je do szczelnie zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego. Jeśli jednak wolimy chipsy na świeżo, możemy przygotować talarki wcześniej, odstawić do lodówki zalane wodą i usmażyć, kiedy najdzie nas na to ochota.
Wskazówka:
Najlepszym typem ziemniaków, jaki możemy wykorzystać do zrobienia chipsów jest typ B. Są to tak zwane ziemniaki ogólnoużytkowe – uniwersalne, średnio twarde, nie rozsypujące się. Podczas gotowania ziemniaki typu B stają się kruche, natomiast przy smażeniu w środku miękkie a z zewnątrz chrupiące.
Odmiany ziemniaków: Sante, Irga, Irys, Orlik, Flaming.
Zobacz także jak skutecznie zapobiegać czarnieniu obranych i startych ziemniaków.