Przepis na domową przyprawę do piernika

Jak wiadomo, w święta Bożego Narodzenia króluje domowej roboty piernik o aromatycznym korzennym smaku. Zapach przypraw korzennych wypełnia cały dom sprawiając, że święta stają się jeszcze bardziej magiczne. W tym poradniku znajdziesz przepis na domową przyprawę korzenną do piernika. 🙂

Czego będziemy potrzebować?

  • 7 lasek cynamonu
  • 5 łyżek suszonego imbiru
  • 3 łyżeczki goździków (całych)
  • 2 gałki muszkatołowe
  • 4 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki łuskanych ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 gwiazdki anyżu

Przygotowanie:

Możemy użyć młynka do kawy, moździerza lub tarki o drobnych oczkach. Wszystkie przyprawy musimy drobno zmielić lub zetrzeć. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawę korzenną przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku, najlepiej w zaciemnionym miejscu.

Na 1 kg mąki należy dawać 3-4 łyżeczki przyprawy, w zależności od indywidualnych upodobań – przyprawa jest bowiem dość ostra, co zawdzięczamy ziarnom pieprzu.

To może Ci się przydać:

Jak zrobić domową przyprawę do piernika?
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ