Jak zapobiegać ciemnieniu ziemniaków

Starte lub obrane ziemniaki ciemnieją w wyniku kontaktu z jednym z enzymów, który zawarty jest w powietrzu. Jeśli ziemniaki ściemnieją, nie musimy ich od razu wyrzucać – ciemnienie wpływa jedynie na sam wygląd i delikatnie zmienia smak ziemniaka. Jednak co zrobić, by ziemniaki nie czerniały?

Ciemnienie startych ziemniaków – jak temu zapobiec?

Wiadomym jest, że starte kartofle czarnieją szybciej niż te w całości, po prostu obrane. Aby zapobiec ich ciemnieniu możemy:

  • Dodać śmietany. Jeśli robimy placki ziemniaczane, do ciasta dodajmy niewielką ilość śmietany, która nie zapobiegnie ciemnieniu całkowicie, ale z pewnością je spowolni.
  • Masę posypać mąką pszenną lub skrobią ziemniaczaną. Uniemożliwi to kontakt pulpy z powietrzem, a gdy będziemy chcieli wyrobić ciasto, mąkę możemy zebrać lub wmieszać do masy.
  • Dodać soku z cytryny. Należy jednak tak odmierzyć ilość soku, by za bardzo nie wpłynąć na smak ciasta.

Ciemnienie obranych ziemniaków – jak zapobiegać?

Jeśli chodzi o ziemniaki całe, po prostu obrane ze skórki sprawa wydaje się być prosta – kartofle należy zalać zimną wodą. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie przechowywanie ziemniaków w taki sposób wpływa na wypłukiwanie cennej skrobi i może wpłynąć na smak ziemniaków.

To Ci się może przydać:

Jak zapobiec ciemnieniu obranych i startych ziemniaków?
5 (100%) 3 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak przechowywać czosnek?
Następny artykułJak prawidłowo gotować ziemniaki?
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ