Jak wygląda polska kuchnia na śląsku?

Śląska kuchnia jest doskonałym przykładem na to, że w potrawach można łączyć różne smaki, narody i tradycje. Kuchnia śląska pozwala na skosztowanie dań pochodzących z tradycji staropolskich, ale też z niemieckich zwyczajów gastronomicznych i od czeskich gospodyń. Dziś chcielibyśmy pokazać Wam jak wyglądają tradycyjne śląskie dania – od zakąsek aż po desery.

Śląskie przystawki

Najpopularniejsza na Śląsku jest maczanka – może być serwowana w formie przystawki, śniadania bądź kolacji. Jest to nic innego jak soczysta i aromatyczna karkówka, która podczas pieczenia we własnym sosie nabiera wyjątkowej struktury. Dość często podawana jest wraz ze świeżym pieczywem – powstaje wówczas mięsny przekładaniec. Śląsk słynie również ze specjalnych sałatek, chociażby sałatki zwanej Hekele. To sałatka śledziowa o konsystencji gęstej pasty. Do jej przygotowania wykorzystuje się śledzie, cebulę, jajka ugotowane na twardo, ogórki kiszone i musztardę. Nie zapominajmy o przystawce zwanej krupniokiem. Ma on w kuchni śląskiej specjalne miejsce. Niegdyś było to danie przygotowywane tylko i wyłącznie na specjalne okazje – dziś jest już stale dostępny.

Śląskie dania główne

Najpopularniejszy na Śląsku jest żurek – głównie ten przygotowany na zakwasie, z jajkiem i wędzoną kiełbasą. Natomiast niedzielny obiad nie może odbyć się bez klusek, z dziurką w środku. Kluski podawane są z mięsem, sosem i modrą kapustą. Jest to obowiązkowe danie, które musimy spróbować, jeśli chcemy poczuć klimat Śląska. Na deser warto spróbować ciasto kołacz bądź kołaczki – jest to tzw. maślane ciasto z nadzieniem z maku, sera czy też jabłek.

Kuchnia polska kryje w sobie wiele smaków. Kuchnia śląska to tylko jeden z wielu jej elementów. Warto poznać również inne dania, chociażby poprzez odwiedzanie polskich restauracji, takich jak na naskrajnej.pl posiadających w swoim menu tradycyjne polskie dania, przyrządzane z naturalnych produktów. Warto odwiedzić to miejsce, chociażby z uwagi na oferowane menu sezonowe – wiosną pojawiają się nowalijki, latem świeże owoce i warzywa, jesienią grzyby, a zimą dania na bazie dziczyzny.

Jak wygląda polska kuchnia na śląsku?
5 (100%) 1 vote

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisKotlety jajeczne
Następny wpisJakie dania można przygotować z wafli ryżowych?
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ