Makaron jest jednym z podstawowych składników kuchni włoskiej. Ze względu na rosnące zainteresowanie tą właśnie kuchnią, mam dla Was kilka cennych porad na temat gotowania idealnego makaronu. Może wydawać się to banalne, bo przecież „każdy głupi” potrafi ugotować makaron, a jak się często okazuje – wręcz przeciwnie! Ze względu na dużą zawartość skrobi, makaron podczas gotowania gubi swoją strukturę, staje się klejący i nieatrakcyjnie wygląda na talerzu. Więc jak to zrobić, by nie spartolić? Przeczytaj poniższy poradnik! 🙂
- W garnku zagotuj wodę – na 10 dag makaronu powinien przypadać litr wody. Po zagotowaniu, do wody dodaj łyżkę soli.
- Jeśli do gotującej wody dodamy łyżkę oleju, makaron nie będzie się kleił podczas gotowania ani po ugotowaniu.
- Na opakowaniu sprawdź, jak długo powinien być gotowany makaron, który posiadasz. Jeśli woda po dodaniu soli i oleju ponownie się zagotowała, śmiało możesz wrzucić do niej makaron. Pamiętaj, by od razu po wsypaniu go zamieszać – makaron nie poskleja się.
- Makaron gotuj pod przykryciem. Jeśli woda zacznie znowu wrzeć, zmniejsz ogień na tyle, by bulgotanie było ledwo zauważalne. Mieszaj co jakiś czas, by makaron nie posklejał się i nie przywarł do dna garnka.
- Minutę przed upływem czasu gotowania wyłów jeden makaronik i sprawdź czy jest dobry. Jak to sprawdzić? Makaron wymaga jeszcze chwili gotowania, gdy po jego przegryzieniu w jego środku widnieje biała plamka lub kropeczka.
- Jak makaron będzie dobrze ugotowany, wylej go na sitko w celu odsączenia wody. Nie przepłukuj go wodą, tylko gorący dodaj do sosu – zaabsorbuje on znacznie większą ilość sosu i jego aromatu.
Jak długo gotować makaron?
W zależności od rodzaju makaronu, jakiego chcemy użyć do sporządzenia naszego dania, istnieją różne czasy jego gotowania.
- 3-5 minut – tyle czasu potrzebujemy w przypadku makaronów świeżych takich jak: fettuccine, tagliatelle czy lazania.
- 6-9 minut – w przypadku makaronów cienkich, bezjajecznych takich jak: spaghettini, muszelki i świderki.
- 12-15 minut – w przypadku makaronów grubych, takich jak: spaghetti, penne, ziti czy tortiglioni.
- Makaron al dente – jeśli zależy Ci na takim makaronie, musisz próbować go w czasie gotowania. Taki makaron powinien być jędrny i sprężysty.