Idealna jako polewa, doskonała do picia na gorąco, niezbędna do fondue z owocami. Płynna czekolada, bo o niej mowa, to składnik wielu uwielbianych deserów. By cieszyć się jej gładką konsystencją, konieczne jest umiejętne rozpuszczenie słodkiej tabliczki. W przepisach często spotkać można się z pojęciem rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej. Na czym polega ta metoda? Czego unikać, by nie „utopić” deseru? Radzimy!
Sprawdzony sposób na polewę czekoladową
Czekoladę rozpuścić można na kilka sposobów. W mikrofalówce, bezpośrednio w rondelku, a nawet… na słońcu. Najbezpieczniej jednak posłużyć się techniką kąpieli wodnej. Dzięki niej czekolada nie przypala się i jest mniej podatna na zwarzenie. Choć i nawet tu pamiętać trzeba o kilku podstawowych zasadach, by nasza polewa czekoladowa miała perfekcyjną, pozbawioną grudek konsystencję i pożądany, pełny smak.
Kąpiel wodna krok po kroku
Roztapianie zacznij od dokładnego połamania lub posiekania czekolady na drobne kawałki. Dzięki temu będzie się ona równomiernie rozpuszczać. Następnie, wlej wrzątek do wysokości około 1/3 średniej wielkości garnka. W metalowej lub szklanej misce o nieco większej średnicy umieść rozdrobnioną czekoladę. Miskę połóż teraz na garnku pamiętając, by nie dotykał jej wrzątek. Roztapiającą się polewę czekoladową mieszaj aż będzie idealnie gładka i pozbawiona grudek. Płynną czekoladę ściągnij z garnka. I gotowe!
O czym pamiętać?
Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej nie należy do skomplikowanych operacji kulinarnych. Mimo to warto pamiętać o kilku kluczowych aspektach decydujących o powodzeniu całej akcji. Przede wszystkim:
- miska, w której umieszczasz czekoladę musi być całkowicie sucha – nawet kropla wody może spowodować ścięcie się czekolady,
- miska z czekoladą nie powinna bezpośrednio dotykać wody – czekolada ma roztapiać się pod wpływem pary, a nie gotować,
- przed roztopieniem czekolady rozdrobnij ją – duże kawałki wolniej się rozpuszczają przez co w polewie mogą znaleźć się niepożądane grudki, których trudno się pozbyć,
- czekoladę roztapiaj na małym ogniu – zbyt duży może spowodować jej przypalenie się,
- unikaj częstego mieszania czekolady – w przeciwnym razie zacznie się rozwarstwiać,
- do roztapiania wybierz dobrej jakości czekoladę o wysokiej zawartości kakao – uważaj też na białą czekoladę, która trudniej się topi i częściej rozwarstwia,
- do roztapianej czekolady dodaj 1 łyżkę oleju – dzięki niemu polewa czekoladowa będzie wyjątkowo błyszcząca.
Ojej, czekolada się zwarzyła!
Co zrobić? Wyrzucić ją do kosza? Nic bardziej mylnego! Na szczęście, to nie koniec świata i nie musisz powtarzać całego procesu. Wystarczy, że do zwarzonej polewy czekoladowej dodasz 1-2 łyżki mleka, śmietany lub wody i dokładnie wymieszasz całość. Czekolada z pewnością odzyska swoje walory smakowe i estetyczne, a Ty będziesz mógł bez obaw kontynuować przygotowywanie deseru.