Herbata z mięty

Mięta jest bardzo popularną rośliną. Nie tylko doskonale orzeźwia ale posiada także liczne właściwości lecznicze. Będzie doskonałym napojem w gorące letnie dni ale także w chłodne zimowe wieczory.

Zalety

Napar z mięty jest doskonały dla wszystkich łasuchów. Szybko i skutecznie zmniejsza apetyt, szczególnie na słodycze. Pomaga także w regulacji procesów trawiennych. Jeśli borykasz się z zaparciami i albo masz inne problemy z żołądkiem również możesz skorzystać z leczniczych właściwości mięty. Skurcze, pasożyty, wymioty – te wszystkie dolegliwości pokonamy pijąc regularnie herbatę z mięty. Codzienny natłok obowiązków może doprowadzić do wielu stresujących sytuacji. Miętowa herbata pomoże w walce z nerwami. Warto wspomnieć, że sprawdzi się ona nie tylko jako napar, ale także w postaci inhalacji.

Wykorzystanie

Mięta ma szerokie zastosowanie. W kuchni można dodać ją do różnego rodzaju sosów, potraw i alkoholi. Wszyscy znamy chyba miętowe cukierki i gumy do żucia. Roślinę tę można stosować także w kosmetyce. Duża zawartość mentolu pozwala na jej wykorzystanie w pastach do zębów i płynach do płukania jamy ustnej. Wiele kobiet używa mięty również do pielęgnacji włosów, ponieważ przyspiesza ona ich porost i dobrze je odżywia.

Herbata

Najczęściej mięte wykorzystuje się w ziołowych naparach. Jak jednak przygotować herbatę z mięty? Możemy korzystać ze świeżych roślin, ale także z gotowych herbatek. Jeśli skorzystamy z pierwszej opcji umyjmy mięte i włóżmy ją do garnka z wodą. Gdy płyn się zagotuje, należy nieco zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez jakiś czas. Podanie zależy od własnych upodobań. Możemy pić ciepły napar lub dodać kostki lodu, by uzyskać orzeźwiający napój.

Gdzie kupić?

Na szczęście mięte możemy kupić niemal w każdym sklepie. Jeśli mamy taką możliwą, możemy uprawiać tę roślinę w domu. Dla bardziej zabieganych polecamy gotowe herbatki ziołowe. Na rynku znajdziemy ich różne rodzaje.

Jak przygotować herbatę z mięty?
5 (100%) 1 vote

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisSernik z brzoskwiniami
Następny wpis6 powodów, dla których potrzebujesz systemu POS
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ