Aby czekolada zachowała gładką konsystencję, proces jej topienia powinien przebiegać w ściśle określony sposób. Ważnym jest, by podczas roztapiania do czekolady nie dostała się ani kropla wody. Jeśli do masy dostanie się odrobina wody, czekolada zważy się i stanie się bezużyteczną pulpą. Jak więc prawidłowo roztopić czekoladę? W tym z pewnością pomoże Ci poniższy poradnik.
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Dzięki temu łatwiej i szybciej się roztopi.
- Do garnka nalej kilka centymetrów wody i doprowadź do wrzenia. Na garnek połóż naczynie żaroodporne z czekoladą. Upewnij się, że miska dobrze przylega do ścianek garnka i nie dotyka znajdującej się w nim wody.
- Mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada dobrze się rozpuści. Działanie pary nie może być zbyt duże, ponieważ czekolada zacznie „ścinać” się na dnie. Jeśli chcemy uzyskać rzadszą, niezastygającą konsystencję, do roztapiania dodajmy masła. Czekolada bardzo je lubi 😉
Alternatywnie czekoladę można roztopić przy użyciu mikrofalówki. Wystarczy nastawić zegar na minutę, na średniej temperaturze. Po upływie minuty czekoladę należy przemieszać i dalej podgrzewać w tej samej temperaturze. Mieszać co 15-20 sekund do uzyskania całkowicie gładkiej konsystencji.