Jeśli chcemy przygotować jakąś potrawę na bazie pomidorów, zwykle wymagają one obrania. Wiadomym jest, że pomidory należą raczej do warzyw miękkich, ich obranie może sprawiać trudności. W tym poradniku dowiesz się, jak skutecznie obierać pomidory.
- Obieranie obieraczką. Jest to bardzo szybki sposób na obranie pomidora pod warunkiem, że posiadamy bardzo ostrą obieraczkę, przeznaczoną do obierania pomidorów. Problem mogą stanowić bardzo miękkie pomidory, w przypadku których lepszym rozwiązaniem będzie blanszowanie.
- Obieranie w czasie krojenia. Jest to chyba najbardziej czasochłonny sposób obierania pomidorów. Na czym polega? Z pokrojonego w ćwiartki pomidora usuwamy gniazda nasienne. Pozostałą ściankę pomidora kładziemy na desce, ostrym nożem odcinając miąższ od skórki.
- Blanszowanie. Pomidora należy naciąć „na krzyż” od strony szypułki i po przeciwnej stronie. Warzywo wrzucamy na kilka sekund do gotującej wody (do momentu, aż skórka nie zacznie sama odchodzić), a następnie hartujemy w zimnej wodzie, najlepiej z kostkami lodu. Po takiej operacji skórkę będziemy mogli zerwać palcami.
Zobacz także jak skutecznie zapobiegać czarnieniu obranych i startych ziemniaków.