Jak obrać pomidora ze skórki? Poradnik

Jeśli chcemy przygotować jakąś potrawę na bazie pomidorów, zwykle wymagają one obrania. Wiadomym jest, że pomidory należą raczej do warzyw miękkich, ich obranie może sprawiać trudności. W tym poradniku dowiesz się, jak skutecznie obierać pomidory.

  1. Obieranie obieraczką. Jest to bardzo szybki sposób na obranie pomidora pod warunkiem, że posiadamy bardzo ostrą obieraczkę, przeznaczoną do obierania pomidorów. Problem mogą stanowić bardzo miękkie pomidory, w przypadku których lepszym rozwiązaniem będzie blanszowanie.
  2. Obieranie w czasie krojenia. Jest to chyba najbardziej czasochłonny sposób obierania pomidorów. Na czym polega? Z pokrojonego w ćwiartki pomidora usuwamy gniazda nasienne. Pozostałą ściankę pomidora kładziemy na desce, ostrym nożem odcinając miąższ od skórki.
  3. Blanszowanie. Pomidora należy naciąć „na krzyż” od strony szypułki i po przeciwnej stronie. Warzywo wrzucamy na kilka sekund do gotującej wody (do momentu, aż skórka nie zacznie sama odchodzić), a następnie hartujemy w zimnej wodzie, najlepiej z kostkami lodu. Po takiej operacji skórkę będziemy mogli zerwać palcami.

 

Zobacz także jak skutecznie zapobiegać czarnieniu obranych i startych ziemniaków.

To Ci się może przydać:

Jak obierać pomidory ze skórki?
5 (100%) 2 votes

ZOSTAW ODPOWIEDŹ