Jak gotować bób? Poradnik

Lato jest sezonem bobu. Już w połowie czerwca na straganach możemy spotkać woreczki z młodym, zdrowym przysmakiem, jakim jest bób. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych znanych człowiekowi, bowiem jego historia sięga już czasów neolitu. Bób jest doskonałym źródłem błonnika, białka, węglowodanów i wartościowych tłuszczów, a dodatkowo jest on mało kaloryczny. Nasiona bobu posiadają stosunkowo twardą skórkę, która powoduje niemałe problemy w czasie gotowania. W tym poradniku przeczytasz, jak prawidłowo i jak długo gotować bób.

Jak gotować bób?

Przygotowanie bobu należy zacząć od prawidłowego jego wyboru. Młode nasiona powinny być jasnozielone, bez przebarwień, brązowych plamek i powinny posiadać neutralny zapach. Bób bardzo często sprzedawany jest w foliowych woreczkach, dlatego też należy zwrócić uwagę, czy ziarna nie zaczynają gnić. Ważne, by bób był niełuskany.

Jeśli już kupimy doskonały bób, możemy przystąpić do jego gotowania…

  1. Garnek napełnić wodą i doprowadzić do wrzenia.
  2. Niełuskany bób wrzucić do gotującej wody na około 1-2 minuty, aż bób nabierze jaskrawozielonego koloru.
  3. Bób odcedzić i zalać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Ziarna obrać z łupin.
  4. Wodę ponownie doprowadzić do wrzenia, delikatnie osolić. Wrzucić obrany bób i gotować przez około 3-5 minut (w zależności od przeznaczenia). Miękkość bobu warto sprawdzić po około 3 minutach gotowania.
  5. Ugotowane ziarna bobu należy odcedzić i przepłukać zimną wodą.

Wskazówka:
Bób bardzo szybko traci swój smak, dlatego też po kupnie należy spożyć go w ciągu tygodnia. Bób należy przechowywać w lodówce.

Jak gotować bób?
5 (100%) 1 vote

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisJak nie płakać przy krojeniu cebuli?
Następny wpisPulpety w sosie serowo-pieczarkowym
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ