Składniki
- 0.5 kg mięsa z szynki
- 1 cebula
- 3/4 litra bulionu
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki
- papryka wędzona, majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Opis dania
Gulasz jest to danie wywodzące się z Węgier. Stąd też wiele przepisów na gulasz węgierski, który tradycyjnie przygotowuje się z mięsa, cebuli i papryki. Podobnie jest u mnie – mięso podsmażam z dość dużą ilością słodkiej lub wędzonej papryki i cebulą, zalewam bulionem i… sprawdź poniżej! 🙂
Przygotowanie
1 Gotowe | Mięso z szynki umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić mięso, dodać 1 łyżeczkę wędzonej papryki i podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć całość jeszcze przez chwilę, zalać bulionem. Dusić przez około 20 minut. |
2 Gotowe | Z mąki, śmietany i odrobiny wody sporządzić zaklepkę. Mięso zestawić z ognia i dodać zaklepkę ciągle mieszając. Sos należy zredukować i doprawić do smaku. Gulasz podawać z ziemniakami lub kaszą, według uznania. |
Komentarze Ukryj komentarze
Też taki robię ,pycha! Świetna nazwa bloga☺
Dziękuję! 😀