Przepis: Grochówka - Zupa grochowa
6
50 min
Łatwe
Tanie

Syta i rozgrzewająca grochówka, która zachwyci każdego swoim niepowtarzalnym smakiem.

Składniki

  • 1l bulionu mięsnego
  • 4 kiełbasy lub 30 dag wędzonego boczku
  • 20 dag łuskanego grochu
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie bulionu: W litrze wody rozpuścić kostkę mięsną. Doprowadzić do zagotowania. Obrane i pokrojone warzywa dodać do bulionu. Dodać wcześniej przebrany, wypłukany i namoczony (najlepiej przez noc) groch. Zagotować.

2

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Pod koniec gotowania dodać przetarty w dłoniach majeranek, doprawić solą i pieprzem.

3

Kiełbasę lub boczek pokroić według uznania w plastry lub w kostkę. Podsmażyć z posiekaną cebulą i czosnkiem.

4

Zupę można zblendować.
Na koniec do zupy dodać podsmażoną kiełbasę lub boczek.

Grochówka
5 (100%) 1 vote

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisDeser z bezą, wiśniami i bitą śmietaną
Następny wpisJajecznica z pomidorami
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ