Grill w niecodziennym wydaniu? Baw się smakami świata!

Śmiało można rzec, że grillowanie jest już poniekąd naszą polską tradycją. Kiedy tylko na zewnątrz robi się przyjemnie ciepło, promienie słońca i budząca się do życia przyroda zachęcają nas do coraz większej aktywności poza grubymi murami naszych domów i mieszkań.

Grillować można niemal wszędzie – nad rzeką i jeziorem, w lesie (oczywiście w specjalnie wyznaczonych do tego miejscach), na działce, a nawet w zaciszu własnego ogrodu. Wszystkie te lokalizacje mają jedną wspólną cechę – przybliżają nas do natury, pozwalając na spokojny, miły wypoczynek w jej otoczeniu. Nic zatem dziwnego, że grillowanie cieszy się tak dużą popularnością. Kiedy pogoda dopisuje, wielu z nas grilluje często – kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt razy w ciągu całego sezonu wiosenno-letniego. W pewnej chwili, choć rozrywka ta raczej się nie nudzi, może wkraść się lekka nuda kulinarna, bo ileż można grillować nieśmiertelny karczek czy kiełbaski? Ty także poszukujesz jakiejś odmiany? Jesteś wobec tego we właściwym miejscu!

Grill w tradycyjnym wydaniu

Jakie jest standardowe wyposażenie na grill w polskim, tradycyjnym wydaniu? Wspomniane karczek i kiełbasa – nawet jeśli urozmaicone jakimś niebanalnymi marynatami i przyprawami, to jednak wciąż te same mięsa… Ponadto czasem pojawia się boczek, może jakieś udko czy skrzydełko z kurczaka. Do tego obowiązkowo chleb, musztarda, ketchup, opcjonalnie majonez lub inny sos do smaku. Stosukowo rzadko pojawiają się na grillu warzywa i inne produkty, ale kiedy już wystąpią, totalne szaleństwo! I dobrze, bo warto szaleć – częściej!

Kolorowo, egzotycznie, niebanalnie!

Im bardziej niecodziennie i kolorowo, tym atrakcyjniej i smaczniej. Już dawno temu udowodniono, że wygląd potraw ma niebagatelny wpływ na ich odbiór, i co za tym idzie, na apetyt bądź jego brak. Sądzisz, że na grillu, odbywającym się często w warunkach „polowych”, nie masz najmniejszych szans na to, aby stworzyć wspaniałą, kuszącą kompozycję na talerzu, tudzież papierowej tacce? To duży błąd! Masz szanse, i to spore, a efekt ten osiągniesz łatwiej, niż myślisz.

Zamiast standardowego karczku czy boczku, zaserwuj swoim bliskim na przykład pyszne steki jagnięce w marynacie z oliwy z oliwek i sosu Piri Piri, do tego szaszłyki ze świeżych pomidorków i żółtej papryki, grillowany ser cypryjski Halloumi i grillowaną… cytrynę! Wszystko to okraś świeżą pietruszką i oregano. Będzie wyjątkowo kolorowo, egzotycznie i smacznie (prosty przepis znajdziesz TUTAJ). Choć danie to prezentuje się na talerzu zjawiskowo i już sam jego widok wybitnie pobudza apetyt, jest szybkie i wprost banalne w przygotowaniu.

Odkrywaj smaki świata – pozwól się im oczarować!

Polska kuchnia bez cienia wątpliwości ma wiele do zaoferowania, ale nie zapominaj o tym, że istnieją również inne smaki – zupełnie niecodzienne, egzotyczne. Śmiało więc poszerzaj kulinarne horyzonty. Teraz jest to łatwe, bo nawet najbardziej wymyślne dania i produkty znajdziesz na sklepowych półkach w atrakcyjnych cenach – aż żal nie skorzystać.

Zacznij od wspomnianej jagnięciny. Jest to mięso wyjątkowo zdrowe, bogate w cenne składniki odżywcze, jednak w Polsce niezbyt popularne. Szkoda, bowiem ma wiele do zaoferowania. Być może, kiedy raz spróbujesz, zakochasz się w jagnięcinie i chętnie po nią sięgniesz nie tylko na grilla?

Sos Piri Piri – to kolejna kulinarna perełka, którą musisz poznać bliżej, jeśli cenisz sobie wyraziste potrawy. Sos przygotowywany jest na bazie papryczek piri piri, które należą do grupy papryk chili, charakteryzujących się ostrym smakiem. Powszechnie jest on stosowany w kuchni portugalskiej i zachodnioafrykańskiej.

Jeśli uwielbiasz sery, koniecznie spróbuj cypryjskiego sera Halloumi. Jest wprost idealny do smażenia i grillowania. Tradycyjnie wytwarzany jest z mleka owczego bądź z połączenia mleka krowiego, owczego oraz koziego. Jeśli do tej pory jedynymi znanymi Ci serami były sery polskie i włoskie, spróbuj Halloumi, a na pewno go pokochasz!

Grill w niecodziennym wydaniu? Baw się smakami świata!
5 (100%) 2 votes

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPlacki z cukinii
Następny artykułMielone z kurczaka nadziewane serem
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ