Frutakosy - Takosy z ciasta naleśnikowego z mięsem i serem
5-6
60 min+
Średnie
Przystępne

Autorski przepis na przepyszne takosy z ciasta naleśnikowego, z piersią kurczaka, pieczarkami i serem.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • kostka ulubionego, żółtego sera
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól, pieprz, przyprawy do mięsa

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Do miski wlać wodę i mleko, dodać jajko i wymieszać. Dodać łyżeczkę soli, przesianą mąkę i oliwę. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni tak, by ciasto było plastyczne, nie przypieczone.

2

Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Przyprawić ulubionymi przyprawami (u mnie: bazylia, oregano, papryka mielona słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany), dodać odrobinę oliwy i dokładnie wymieszać. Usmażyć.

3

Przygotowanie pieczarek: Pieczarki umyć i pokroić. Na patelni roztopić trochę masła, wrzucić pieczarki i smażyć do odparowania wody, która udzieliła się z grzybów. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulkę i smażyć jeszcze przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem.

4

Na dużych oczkach zetrzeć ser. Tak przygotowanymi składnikami będziemy faszerować nasze naleśniki. Na połowie usmażonego wcześniej naleśnika kładziemy ser, pieczarki, mięso i jeszcze raz ser. Składamy na pół. Tak przygotowane takosy smażymy na rozgrzanym oleju jeszcze z obu stron tak, by naleśniki uzyskały złocisty kolor, a ser się roztopił.

„Frutakosy”
5 (100%) 1 vote

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisDeser z pomarańczami, bananem, lodami i śmietaną
Następny wpisRyż z jabłkami
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ