Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-kurkowym
6
do 60 min
Łatwe
Przystępne

Przepis na pierś z kurczaka zapiekaną w sosie śmietanowo-kurkowym

Pierś z kurczaka jest chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa w kuchni. Z wykorzystaniem tej właśnie części kurczaka powstaje wiele dań, ale także przystawek czy sałatek. Jednak chyba najczęściej praktykowanym sposobem przygotowania piersi z kurczaka jest po prostu kotlet. W poniższym przepisie przedstawiam wyśmienitą alternatywę przygotowania fileta. 🙂

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 300 g kurek (mogą być mrożone)
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • świeża natka pietruszki
  • 1 średnia cebulka
  • sól, świeżo mielony pieprz, oregano, bazylia i ostra papryka

Jak przygotować pierś z kurczaka w sosie kurkowym?

1

Mięso dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić w większe kawałki – tak jak na kotlety. Przełożyć do miski, dodać 1 łyżeczkę oliwy, sól, pieprz, oregano, bazylię i trochę ostrej papryki. Mięso dokładnie wymieszać, najlepiej ręką, by przyprawy ładnie je „otuliły”. 🙂 Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oleju, układać mięso. Smażyć z każdej strony przez około 2-3 minuty. Usmażoną pierś układać w naczyniu żaroodpornym.

2

Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucić oczyszczone kurki. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Smażyć do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli. Całość zalać bulionem. Ze śmietany i mąki sporządzić zaklepkę, bulion zestawić z ognia. Zaklepkę powoli wlewać do bulionu, cały czas mieszając. Sos postawić z powrotem na ogniu, mieszać ciągle aż zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku.

3

Gotowym sosem zalać mięso. Piec przez około 15 minut w 200 stopniach. Tak przygotowane filety można podawać z ziemniakami i przeróżnymi surówkami. Po wyłożeniu na talerz, wierzch posypać świeżą natką pietruszki.

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-kurkowym
5 (100%) 3 votes

2 KOMENTARZE

  1. Pomimo tego, ze pierś z kurczaka jest bardzo popularna, zawsze istnieje sposób na podbicie jej smaku. Sos kurkowy będzie tego cudownym przykładem! Pozdrawiamy Serdecznie DaPietro

  2. Kurczak w kurkach i śmietanie, mniami xD
    Super smak, zarówno kurczaka, jak i grzybków.

    Pyszne danie, czasem coś tam podobnego robię 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ