Dżem z dyni
i pomarańczy

Dżem z dyni i pomarańczy

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
5 kg dyni po obraniu i pokrojeniu
0.5 szklanki wody
0.5 kg cukru
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka limonka z trawą cytrynową
1 cytryna
2 duże pomarańcze
2 żelfixy 2:1

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Dynia jest bardzo wartościowym warzywem, które stosunkowo rzadko gości w naszym jadłospisie. Dynia bogata jest we wszelkiego rodzaju witaminy oraz makro i mikroelementy. Warzywo bogate jest w żelazo, wapń, potas i fosfor. Zawiera także celulozę, która wspomaga odchudzanie i przyspiesza przemianę materii. Wyróżniamy niemal 20 odmian dyni, gdzie najbardziej popularną jest dynia zwyczajna. Coraz bardziej na popularności zyska dynia hokkaido, piżmowa i masłowa. W tym wpisie znajdziecie przepis na dżem z dyni i pomarańczy, z dodatkiem soku z cytryny. Dżem z dyni jest idealnym dodatkiem do kanapek, placuszków bananowych, naleśników i wielu, wielu innych.

Przygotowanie

1
Gotowe

Dynię umyć, przekroić na pół i dokładnie usunąć gniazda nasienne. Na ile to możliwe, obrać skórkę. Ułatwieniem może być podpieczenie dyni - skórka ładnie zejdzie, a miąższ będzie bardziej miękki.

Dynię pokroić w kostkę, przerzucić do dużego garnka i dodać wodę. Dusić przez około 40-60 minut na wolnym ogniu do czasu, aż dynia zupełnie zmięknie.

2
Gotowe

Z cytryny wycisnąć sok, pomarańcze obrać ze skórki i wykroić sam miąższ (bez białych błonek). Dodać do dyni razem z sokiem z cytryny. Dynię zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Garnek zestawić z ognia i zblendować na gładką masę. Do całości dodać galaretki i żelfix, ewentualnie cukier do smaku. Całość dobrze wymieszać i zagotować.

Gorący dżem poporcjować do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić. Odwrócone słoiczki pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dzięki takiemu działaniu, nie będziemy musieli dodatkowo pasteryzować dżemu.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa grzybowa przepis
poprzedni
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa kalafiorowo-brokułowa krem przepis
następny
Zupa kalafiorowo-brokułowa krem

Komentarze Ukryj komentarze

mmm całkiem smacznie to brzmi. Będę musiała wypróbować takie cudo. Lubimy jeść dżemy i różnego rodzaju nowości.

Skomentuj