Prosty przepis na dżem z dyni
6+
2h+
Łatwe
Tanie

Przepis na zaskakujący dżem z dyni z pomarańczą i cytryną.

Składniki

  • 5 kg dyni
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 kg cukru cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka limonka z trawą cytrynową
  • sok z 1 cytryny
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 żelfixy 2:1

Sposób przyrządzenia

1

Dynię umyć, przekroić na pół i dokładnie usunąć gniazda nasienne. Na ile to możliwe, obrać skórkę. Ułatwieniem może być podpieczenie dyni – skórka ładnie zejdzie, a miąższ będzie bardziej miękki.
Dynię pokroić w kostkę, przerzucić do dużego garnka i dodać wodę. Dusić przez około 40-60 minut na wolnym ogniu do czasu, aż dynia zupełnie zmięknie.

1

Pomarańcze obrać ze skórki, wykroić sam miąższ. Dodać do dyni razem z sokiem z cytryny. Dynię zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Garnek zestawić z ognia i zblendować na gładką masę. Do całości dodać galaretki i żelfix, ewentualnie cukier do smaku. Całość dobrze wymieszać i zagotować. Gorący dżem poporcjować do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić. Odwrócone słoiczki pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dzięki takiemu działaniu, nie będziemy musieli dodatkowo pasteryzować dżemu.

Dżem z dyni - słoiczki

Dżem z dyni
5 (100%) 4 votes

ZOSTAW ODPOWIEDŹ