Składniki
- 1 kg cukinii
- 3 łyżki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 galaretka agrestowa
- sok i skórka z połowy cytryny
Opis dania
Przepis na dżem z cukinii w ostatnim czasie cieszy się coraz to większą popularnością. Dla niektórych może być to dużym zaskoczeniem, jednak jest to jeden z przepisów, którego trzeba spróbować. Dżem z cukinii jest naprawdę świetny! Możemy użyć go do kanapek, gofrów czy ciast. Jest idealnym dopełnieniem wszelkiego rodzaju placków na słodko, a nawet deserów. Dżem z cukinii z pewnością Was zaskoczy!
Przygotowanie
1 Gotowe | |
2 Gotowe | Cytrynę dokładnie umyć, skórkę wyszorować szczoteczką i delikatnie sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Z reszty cytryny wycisnąć sok, uważać, by nie było pestek. Sok i skórkę wrzucić do gotującej się cukinii, wymieszać. Dodać cukier, cukier wanilinowy i galaretkę, gotować przez chwilę, mieszając. Całość zblendować na gładki mus. Dżem gotować jeszcze przez około 40-45 minut, co jakiś czas mieszając, by uniknąć przypalenia. |
3 Gotowe | Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić słoiczki do góry nogami. Jeśli dżemu nie zużyjemy w ciągu najbliższych kilku dni, musimy go spasteryzować. |
Komentarze Ukryj komentarze
Wygląda obłędnie i smacznie 😀
musi być przepyszny! chociaż cukinia nie kojarzy mi się ze słodkim dżemem, chętnie spróbuję nowego smaku