6+
2h+
Łatwe
Tanie

Przepis na zaskakujący dżem z cukinii.

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 galaretka agrestowa
  • sok i skórka z połowy cytryny

Sposób przyrządzenia

1

Cukinię dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i przerzucić do garnka, dodać wodę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, tak, by sok i woda odparowały, a cukinia była miękka.
Cukinia, dżem

2

Cytrynę dokładnie umyć, skórkę wyszorować szczoteczką i delikatnie sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Z reszty cytryny wycisnąć sok (bez pestek). Sok i skórkę wrzucić do gotującej się cukinii, wymieszać. Dodać cukier, cukier wanilinowy i galaretkę, gotować przez chwilę, mieszając. Całość zblendować na gładki mus. Dżem gotować jeszcze przez około 40-45 minut, co jakiś czas mieszając, by uniknąć przypalenia.

3

Gorący dżem przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić do góry nogami. Jeśli dżemu nie zużyjemy w ciągu najbliższych kilku dni, musimy go spasteryzować.

Dżem z cukinii
5 (100%) 1 vote

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZupa cebulowa z serowymi chipsami i grzankami
Następny artykułSos kurkowy
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ