Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
1 kg cukinii
3 łyżki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 galaretka agrestowa
sok i skórka z połowy cytryny

Składniki

Opis dania

Udostępnij

Przepis na dżem z cukinii w ostatnim czasie cieszy się coraz to większą popularnością. Dla niektórych może być to dużym zaskoczeniem, jednak jest to jeden z przepisów, którego trzeba spróbować. Dżem z cukinii jest naprawdę świetny! Możemy użyć go do kanapek, gofrów czy ciast. Jest idealnym dopełnieniem wszelkiego rodzaju placków na słodko, a nawet deserów. Dżem z cukinii z pewnością Was zaskoczy!

Przygotowanie

1
Gotowe

Cukinię dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i przerzucić do garnka, dodać wodę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, tak, by sok i woda odparowały, a cukinia była miękka.

2
Gotowe

Cytrynę dokładnie umyć, skórkę wyszorować szczoteczką i delikatnie sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Z reszty cytryny wycisnąć sok, uważać, by nie było pestek. Sok i skórkę wrzucić do gotującej się cukinii, wymieszać. Dodać cukier, cukier wanilinowy i galaretkę, gotować przez chwilę, mieszając.

Całość zblendować na gładki mus. Dżem gotować jeszcze przez około 40-45 minut, co jakiś czas mieszając, by uniknąć przypalenia.

3
Gotowe

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i odwrócić słoiczki do góry nogami. Jeśli dżemu nie zużyjemy w ciągu najbliższych kilku dni, musimy go spasteryzować.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Zupa cebulowa krem przepis
poprzedni
Zupa cebulowa krem
Prepis na sos kurkowy
następny
Sos kurkowy ze śmietaną

Komentarze Ukryj komentarze

Skomentuj