Przepis na domowy rosół z kurczaka
4
60 min+
Łatwe
Przystępne

Przepis na najlepszy domowy rosół z kurczaka.

Składniki

  • mięso z kurczaka (porcja rosołowa, udko z kurczaka, skrzydełka)
  • włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, por
  • 2l wody
  • pół dużej cebuli
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie można delikatnie doprawić ziarenkami smaku

Sposób przyrządzenia

1

Mięso dokładnie umyć i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu. Z wywaru łyżką lub łyżką cedzakową zebrać powstałe szumowiny.
Warzywa umyć, obrać i opłukać. Warzywa możemy dodać w całości, jeśli jednak korzenie są zbyt duże możemy przeciąć je na pół. Pora dokładnie umyć i w całości wrzucić do wywaru.

2

Z cebulki zdjąć pierwszą warstwę skorupki, nadziać na widelec i opalić nad płomieniem tak, by w niektórych miejscach nabrała czarnego koloru. Jeśli nie posiadamy kuchenki gazowej, cebulkę możemy opalić na patelni bez użycia tłuszczu. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do wywaru.
Do bulionu dodać umyte gałązki lubczyku.

3

Rosół powinien gotować się na małym ogniu bez przykrycia do czasu, aż mięso zacznie łatwo odchodzić od kości. Przyprawić rosół do smaku.
Jeśli ktoś lubi, do rosołu na około 20 minut przed końcem gotowania można dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy.
Jeśli nasz rosół będzie gotowy, wyciągamy z niego marchew i kroimy na kawałki. Natkę pietruszki dokładnie myjemy i drobno siekamy. Rosół podajemy z cienkim makaronem, posypany marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Domowy rosół
5 (100%) 4 votes

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ