Domowe lody czekoladowe

Jeśli macie ochotę na intensywnie czekoladowe lody, możecie samodzielnie przygotować je w domu. To naprawdę proste!

Co potrzebujemy?

  • 0,5l dobrze schłodzonej śmietanki 30 lub 36%
  • 0,5 szklanki śmietanki 12%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżki rumu (zapobiega tworzeniu się kryształków podczas zamarzania)
  • 2 łyżki oleju (konsystencja lodów będzie bardziej kremowa)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)

Przygotowanie:

  1. W rondelku na małym ogniu w śmietance 12% roztapiamy czekoladę – nie możemy dopuścić do zagotowania! Gdy czekolada się rozpuści dodajemy kakao, esencję waniliową, olej i rum – mieszamy.
  2. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy ostudzoną masę czekoladową delikatnie mieszając.
  3. Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemnika z pokrywką. Wkładamy do zamrażarki. Lody, w zależności od stopnia mrożenia naszej zamrażarki, będą gotowe po 3-4 godzinach.

Alternatywnie gorzką czekoladę możemy zastąpić mleczną, jednak smak lodów będzie znacznie mniej intensywny.

To Ci się może przydać:

Domowe lody czekoladowe
5 (100%) 1 vote

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPanierka Panko – co to jest i jak ją przygotować?
Następny artykułMarynaty do mięs – co do czego?
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ