Składniki
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwyw zależności od wielkości cukinii
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn, ziarenka smaku lub vegeta
Opis dania
Jak wiemy, grillować możemy praktycznie wszystko. Ciągle szukamy nowych smaków, chcemy przełamywać rutynę. Doskonałym pomysłem na urozmaicenie grillowania są warzywa. Na grillu możemy położyć paprykę, bakłażany, kukurydzę, cukinię… I w tym właśnie wpisie przedstawię Wam przepis na wyśmienitą cukinię z grilla, która będzie doskonałym dodatkiem do mięs.
Przygotowanie
1 Gotowe | Cukinię dokładnie umyć. Pokroić na talarki i usunąć (jeśli to konieczne) gniazda nasienne. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną "miksturą" natrzeć cukinię. Zamarynowaną cukinię możemy odstawić do lodówki na całą noc. W takim przypadku cukinia przejdzie aromatem przypraw i będzie miała bardziej wyrazisty smak. |