Ciasto z truskawkami
i galaretką

Ciasto z truskawkami i galaretką

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
300 ml śmietany kremówki 30-36%
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
0.5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

Składniki

  • Biszkopt:

  • Masa śmietanowa:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, a my ciągle szukamy nowych pomysłów na słodkie pyszności właśnie z truskawkami w roli głównej. W moim domu od lat przygotowuje się biszkopt z masą śmietanową, truskawkami i bitą śmietaną. To ciasto jest tak pyszne, że nigdy się nie nudzi! Dodatkowo jest dość łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Przygotowanie

1
Gotowe

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier wanilinowy, ciągle ubijając. Do piany z białek dodać żółtka, ubijać do czasu uzyskania jednolitej masy.

Delikatnie zmniejszyć obroty miksera, dodać przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować przez chwilę. Do całkowitego rozprowadzenia mąki ciasto delikatnie mieszamy łyżką.

Wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

2
Gotowe

Truskawki dokładnie umyć i usunąć z nich szypułki. Pokroić na połówki lub talarki w zależności od wielkości.

Galaretkę ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić. Ja zwykle rozprowadzam 2 galaretki w półtorej porcji podanej na opakowaniu wody.

Biszkopt po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wyciągnąć z blaszki. Górę biszkoptu (skorupkę z pęcherzykami powietrza) delikatnie ściąć wyrównując powierzchnię. Blaszkę wyłożyć papierem i folią aluminiową, przełożyć do niej spód (biszkopt).

3
Gotowe

Przygotowanie masy śmietanowej:

Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do wysokiej miski, dodać mascarpone. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy. Dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez chwilę w celu jego rozmieszania. Tak przygotowaną masą wysmarować przygotowany wcześniej biszkopt.

Na masie śmietanowej poukładać pokrojone truskawki i zalać zastygającą galaretką. Placek wstawić do lodówki.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

poprzedni
Pleśniak (kruszon, skubaniec)
Przepis na racuchy z jabłkami na śmietanie
następny
Racuchy z jabłkami na śmietanie

Komentarze Ukryj komentarze

Placek z galaretką i truskawkami to jeden z moich ulubionych wypieków! Mogłabym zjeść całą blachę i nadal było by mi mało. Szkoda, że sezon na truskawki się już skończył…

Skomentuj