Placek z truskawkami i masą śmietanową
6+
60 min+
Łatwe
Tanie

Przepis na łatwe ciasto biszkoptowe z truskawkami, masą śmietanową i galaretką.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 125g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • Poza tym:
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie ciasta biszkoptowego: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier wanilinowy, ciągle ubijając. Do piany z białek dodać żółtka, ubijać do czasu uzyskania jednolitej masy. Delikatnie zmniejszyć obroty miksera, dodać przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować przez chwilę. Do całkowitego rozprowadzenia mąki ciasto delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

2

Truskawki dokładnie umyć i usunąć z nich szypułki. Pokroić na połówki lub talarki w zależności od wielkości.
Galaretkę ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić.
Biszkopt po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wyciągnąć z blaszki. Górę biszkoptu (skorupkę z pęcherzykami powietrza) delikatnie ściąć wyrównując powierzchnię. Blaszkę wyłożyć papierem i folią aluminiową, przełożyć do niej spód (biszkopt).

1

Przygotowanie masy śmietanowej: Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do wysokiej miski, dodać mascarpone. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej masy. Dodać cukier puder i ubijać jeszcze przez chwilę w celu jego rozmieszania. Tak przygotowaną masą wysmarować przygotowany wcześniej biszkopt.
Na masie śmietanowej poukładać pokrojone truskawki i zalać zastygającą galaretką. Placek wstawić do lodówki.

Ciasto z truskawkami i galaretką
5 (100%) 4 votes

3 KOMENTARZE

  1. Ja latem uwielbiam jeść ciasto jogurtowe z truskawkami, ale z serkiem mascarpone zapowiada się równie smacznie! 🙂 Z pewnością na dniach upichcę dla swoich maluchów 🙂
    Fajną alternatywą dla biszkoptu jest ucierane, kruche ciasto lub ciasto drożdżowe. W sumie truskawki z każdym rodzajem ciasta smakują pysznie! 🙂

  2. Placek z galaretką i truskawkami to jeden z moich ulubionych wypieków! Mogłabym zjeść całą blachę i nadal było by mi mało. Szkoda, że sezon na truskawki się już skończył… Czy z mrożonych truskawek też będzie taki smaczny?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ