Ciastka czekoladowe
(ciasteczka Brownie)

szybkie ciasteczka czekoladowe

Udostępnij za pomocą:

lub zwyczajnie skopiuj, a następnie udostępnij poniższy adres:

Składniki

Ilość porcji:
Składniki na około 12-16 dużych ciasteczek czekoladowych:
1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 i 1/3 szklanki mąki
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru można dodać mniej
2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
Dodatkowo:
1 łyżka masła
0.5 mlecznej czekolady lub 2-3 łyżki czekolady nietopliwej w kropelkach

Składniki

  • Składniki na około 12-16 dużych ciasteczek czekoladowych:

  • Dodatkowo:

Opis dania

Udostępnij

Kojarzycie te mocno czekoladowe, popękane ciasteczka z sieciówek typu Lidl czy Biedronka? Ciasteczka, które po przełamaniu są wilgotne w środku i kruche na zewnątrz? Teraz możecie przygotować takie ciastka czekoladowe w stylu amerykańskim we własnym domu! Ciastka czekoladowe, które znajdziecie poniżej, to nic innego jak mega czekoladowe ciastka Brownie, które wbrew pozorom nie wymagają dużego nakładu pracy i pieką się dość szybko. Całym sekretem idealnie wypieczonych ciasteczek czekoladowych z poniższego przepisu, jest dokładne wyczucie czasu pieczenia, które sprawi, że te „amerykańskie ciastka” będą naprawdę wyjątkowe! Cała kwintesencja tych ciasteczek tkwi w popękanym, lekko chrupiącym wierzchu i wilgotnym, mocno czekoladowym środku.

Jeśli dojdziecie do perfekcji w wypiekaniu tych ciasteczek i wyczujecie, w której minucie są wypieczone „w punkt”, gwarantuję, że się w nich zakochacie! Takie ciasteczka czekoladowe brownie są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także (i chyba przede wszystkim) przez każdego dorosłego łasucha. Poznajcie mój dość prosty przepis na ciasteczka czekoladowe i koniecznie dajcie znać, jak poszło! 🙂

Przygotowanie

1
Gotowe

Gorzką czekoladę rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej. Do jednej miski przesiać mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym na białą, puszystą masę i dodać roztopioną (przestudzoną) czekoladę. Całość zmiksować do dokładnego połączenia się składników.

2
Gotowe

Do masy maślano-czekoladowej dodać jajko, miksować jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę z kakaem i sodą, miksując na najmniejszych obrotach. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, mikser odstawić, a resztę składników wymieszać łyżką. Do ciasta dodać pokrojoną w kawałki czekoladę mleczną lub 2-3 łyżki czekolady nietopliwej w kropelkach.

Ciasto na ciastka Brownie powinno mieć dość zwartą konsystencję- jeśli zauważymy, że ciasto jest rzadkie, należy dodać nieco więcej mąki.

3
Gotowe

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości nieco większej niż orzech włoski- można to zrobić ręcznie, ja jednak zachęcam do użycia łyżki do lodów. Jeśli dysponujemy czekoladą nietopliwą, kilka kropelek możemy położyć na wierzchu każdego ciastka z czekoladą- wtedy będą wyglądały niemal identycznie jak duże czekoladowe ciastka z Lidla czy Biedronki!

Uwaga! Między ciasteczkami należy zachować duży odstęp- najlepiej piec po 4-6 ciasteczek na jednej dużej blaszce, gdyż ciastka brownie dość mocno rozpłyną się w czasie pieczenia (film pod przepisem).

4
Gotowe

Ciastka piec w temperaturze 160 stopni, przez około 12-15 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Gorące ciasteczka mogą się rozpadać, dlatego najlepiej pozostawić je do wystudzenia na blaszce, na której się piekły. Idealnie wypieczone ciasteczka czekoladowe mają chrupiącą, popękaną powierzchnię i bardzo wilgotny środek.

Joanna

Joanna

Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

Rogaliki drożdżowe przepis
poprzedni
Rogaliki drożdżowe
Sernik z brzoskwiniami
następny
Sernik z brzoskwiniami

Komentarze Ukryj komentarze

Bardzo nie lubię przepisów, w których jest podane np. 1 i 1/3 szklanki czegoś tam. W dzisiejszych czasach gdzie szklanki mamy 150,200,250,300,330 ml…

Wiesz, standardowo szklanka ma około 250 ml i taka miarka od zawsze jest przyjmowana w przepisach. Ja używam kiedysiowych sposobów, których uczyła mnie babcia i mama, i nie każdemu muszą one odpowiadać. W „dzisiejszych czasach” masz też mnóstwo kalkulatorów kulinarnych, którymi bez problemu możesz sobie to przeliczyć. 🙂

nie polecam. z 5 ciastek zrobila sie cala blacha, bo tak sie rozplynely. chcialem popisac sie przed dziewczyna moimi umiejetnosciami cukierniczymi i nie wyszlo. wielkie dzieki.

W przepisie jest zaznaczone, że ciacha się rozpływają 🙂 jeśli po pierwszej partii widziałeś,że rozlały się za mocno to wystarczyło dodać mąki 🙂 mam nadzieję, że jeszcze będziesz miał okazję popisać się swoimi umiejętnościami cukierniczymi i że dziewczyna doceniła starania 😉

dziękuję za przepis 😉 z ogromną chęcią na pewno wypróbuję. Zresztą brownie czy jako ciasteczka czy ciasto to mój ulubiony deser.

Skomentuj