Przepis na ciasteczka czekoladowe brownie
5-6
30 min
Łatwe
Przystępne

Przepis na wilgotne w środku ciasteczka mocno czekoladowe.

Składniki

  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 kostki masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • dodatkowo: 0,5 tabliczki czekolady (może być mleczna) w kawałkach, 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia

1

Czekoladę rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej. W misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i sodę oczyszczoną. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać roztopioną czekoladę, dobrze wymieszać.
Do masy dodać jajko, przesianą mąkę z sodą i kakaem, dobrze wymieszać. Do ciasta dodać pokrojoną w kawałki czekoladę, całość dobrze wyrobić.

Przygotowanie ciasta brownie

2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta uformować kuleczki. Układać zachowując odstęp, gdyż w czasie pieczenia kuleczki się rozpłyną.
Ciastka piec w temperaturze 170 stopni, przez około 18 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Ciastka muszą być kruche z zewnątrz, a szpikulec wbity w środek powinien być mokry. 🙂

Kuleczki z ciasta brownie

Ciasteczka czekoladowe a’la brownie
5 (100%) 3 votes

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ