Chlebak - jaki wybrać, by sprawdził się w kuchennym wnętrzu?

Pieczywo smakuje najlepiej, gdy jest świeżo kupione, jeszcze ciepłe i pachnące. Taki smakowity bochenek, rogalik czy bułka znikają bardzo szybko. Innym razem kupujemy z kolei nieco większy zapas, by nie musieć codziennie biegać do piekarni. Każde pieczywo ma jednak określony termin przydatności do spożycia. Zarówno białe, jak i ciemne pieczywo może przetrwać nieco dłużej, jeśli będzie odpowiednio przechowywane. Podpowiadamy, dlaczego warto postawić na chlebak.

By zapobiec parowaniu i pleśni

Opakowania, w których dostajemy kupowane pieczywo, nie nadają się do dłuższego przechowywania. Powinniśmy wypakować nasze zakupy z torebek foliowych czy papierowych, od razu po przyjściu do domu. W foliach chleb niestety paruje, a co za tym idzie, szybciej łapie wilgoć i pleśnieje. Gdy widzimy zielone punkty na pieczywie, już wiemy, że nie nadaje się do spożycia. Niestety czasami pojawiają się białe plamki, które trudno dostrzec bądź sprawiają wrażenie, że to pozostałości mączne. Spleśniały i nieświeży chleb nie jest ani smaczny, ani tym bardziej zdrowy.

Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wybór chlebaka. W tym specjalnym pojemniku na pieczywo, chleb, ale i bułki dłużej zachowają swoją świeżość. Nie dostanie się do nich wilgoć i brud. Nie będziemy zmagać się z pleśnią, która w przypadku pieczywa trzymanego w woreczkach foliowych, szybko zacznie się imać chleba. Poza tym nie można odmówić wygody użytkowania takiemu rozwiązaniu, jak i wysokiej estetyki. Wystarczy spojrzeć na ofertę, jaką jest chlebak w sklepie DoGotowania.pl. Różnorodne wykonania sprawiają, że chlebak można bez problemu dobrać do kuchennej aranżacji.

Chlebaki z różnych materiałów

Do wyboru mamy chlebaki wykonane z różnych materiałów. Finalnie różniące się nie tylko efektem wizualnym, jaki oferują, ale przede wszystkim wygodą użytkowania oraz zachowaniem świeżości pieczywa na określony czas.

Zwykle najtańszą opcją są chlebaki wykonane z tworzyw sztucznych. Lekkie i łatwe do utrzymania w czystości. Z powodzeniem mogą znaleźć miejsce w naszych kuchniach i stanowić doskonały sposób przechowywania pieczywa, o ile zwrócimy uwagę na jakość i wykonanie. Poza tym warto stawiać na nieco droższe opcje, ponieważ te najtańsze chlebaki plastikowe, z niewiadomych źródeł, mogą zawierać fenole.

Tradycyjne wykonanie, które wciąż często gości w naszych kuchniach, to chlebaki drewniane. Najlepsze, jeśli chodzi o przechowywanie pieczywa, choć trzeba o nie zadbać, by nie straciły swoich walorów użytkowych, jak i ładnego wyglądu.

Estetyką i elegancją zaskakują chlebaki ze stali nierdzewnej. To gwarancja odporności na wilgoć, łatwość utrzymania w czystości, lekkość, a do tego design, który sprawdza się we współczesnych kuchniach.

Wskazówki podczas zakupów

Do wyboru mamy różne konstrukcje oraz kształty. Najlepsze rozwiązanie to chlebak mający nieruchomą podstawę i rozchylaną bądź rozsuwaną pokrywę opatrzoną uchwytem. Wygodne w użytkowaniu, będące w stanie posłużyć przez długi czas. Mniej praktyczne są chlebaki ze zdejmowanymi pokrywami, ale tu na plus przemawiają kształty, kolory i opatrzenie napisami, dzięki czemu można wybrać produkt wpisujący się w charakter dowolnej kuchni.

Ostatecznie chlebak powinien spełniać swoje funkcje, być wygodnym w użytkowaniu, ale i na równi oferującym wygląd, który wpisuje się w kuchenną aranżację.

Chlebak – jaki wybrać, by sprawdził się w kuchennym wnętrzu?
5 (100%) 1 vote

PODZIEL SIĘ
Poprzedni wpisTarta na grzankach
Następny wpisMielone z brokułem i serem
Pasjonatka kuchennych eksperymentów z wbudowanym trybem „na oko”. Lubię dzielić się z innymi swoimi kulinarnymi wytworami jak i daniami, które od zawsze gościły w moim rodzinnym domu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ