Barszcz czerwony zabielany
4
40 min
Łatwe
Przystępne

Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree.

Składniki

  • Zupa:
  • 0,75l bulionu
  • 0,5l soku z buraków
  • włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por)
  • 2 małe ziemniaki do zupy
  • 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • pęczek świeżej pietruszki
  • Puree:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 cebula

Sposób przyrządzenia

1

Przygotowanie barszczu: Ziemniaki i włoszczyznę umyć i obrać. Pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Gotować do czasu uzyskania przez warzywa miękkości.
Cebulkę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić cebulkę, delikatnie zeszklić. Do cebulki dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać do zupy.
Wszystko razem pogotować przez około 5-10 minut. Dodać ocet i sok z buraków, gotować na wolnym ogniu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę zblendować i zabielić śmietaną.

2

Przygotowanie puree: Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Gotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości, odlać wodę i odparować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę – zeszklić i dodać do ziemniaków. Dodać śmietanę, ziemniaki rozgnieść za pomocą ugniatacza na gładką masę.

3

Pietruszkę umyć i drobno pokroić. Ziemniaki nałożyć do miseczek, zalać zupą i posypać pietruszką.

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree
4 (80%) 5 votes

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ